A sárgarépa a magyar gasztronómiai hagyományok egyik alapvető zöldsége. Használjuk levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, egytálételekhez, a legtöbb zöldséges étel alapját adja. Leggyakrabban petrezselyemgyökérrel és zellerrel együtt használjuk, de önmagában is ízletes alapanyag. Olyannyira, hogy édes íze miatt desszertek, sütemények elkészítéséhez is gond nélkül használhatjuk. A fűszerek közül több is remekül harmonizál vele, így például a fahéj, a szegfűszeg, de akár a kardamom vagy vanília is.
És hogy miért érdemes minél többféle formában fogyasztani?
Gazdag A-provitaminban és káliumban is, de magnéziumot, foszfort, vasat, nátriumot, almasavat, citromsavat, folsavat is tartalmaz. Remek vízhajtó, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Szív- és érrendszeri betegségek esetén is hasznos zöldség.
Répapuding
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 evőkanál mazsola
- 4 evőkanál szeletelt mandula
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 10 dkg xilit
- 6 evőkanál nádcukor
- 6 dl rizstej
- fél kávéskanál szerecsendió
- 3 evőkanál (aprított) dió
- 5 evőkanál tisztított vaj (ghi)
- fél kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kg (finomra reszelve sárgarépa
- 1 kávéskanál (őrölt) kardamon
Elkészítés
A répát összekeverjük a tejjel, és 20-25 percig főzzük, amíg kicsit szárazabb lesz. Ekkor beletesszük a kétféle cukrot, az őrölt kardamom felét, és még 10-12 percig főzzük, majd félretesszük. A ghít felmelegítjük egy serpenyőben, beledobjuk a mandulaforgácsokat és aranyszínűre pirítjuk. Beletesszük a répát, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Jól összekeverjük, és együtt főzzük, amíg a massza elválik az edény oldalától. Melegen tálaljuk, a maradék őrölt kardamommal megszórva a tetejét.
Mandulás sárgarépatorta
Hozzávalók:
- 5 dkg mazsola
- 4 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 25 dkg (finomra reszelve) sárgarépa
- 1 db citrom leve
- 25 dkg (darált) mandula
- 5 evőkanál (édes) morzsa
- 15 dkg xilit
- 1 evőkanál zabliszt
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a xilittel habosra keverjük, majd a sárgarépával, a mandulával, a citromlével, a liszttel és az édes morzsa felével összedolgozzuk. A tojásfehérjéből vert kemény habot és a mazsolát lazán beleforgatjuk. A masszát a vajjal kikent, a maradék morzsával megszórt tortaformába töltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük. Tálaláskor friss gyümölccsel és citromfűvel díszíthetjük.
Sárgarépafelfújt
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 50 dkg sárgarépa
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 5 dkg tisztított vaj (ghi)
- 3 dkg xilit
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 3 evőkanál kókuszliszt
Elkészítés
A sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. Kicsit kihűtjük, és egy konyhai robotgépbe tesszük. A többi hozzávalót is belerakjuk, alaposan összeturmixoljuk, és amikor a keverék már teljesen egynemű és krémes, akkor kisméretű, kerámia szuflésütő edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A tészta sütés közben szépen felpuffad. Miután a sütőből kivesszük, a szuflé összeesik, de ez a felfújtakra jellemző.