Az egész úgy indult, hogy Enci tortára vágyott, marcipánosra. Szereztem mandulát a krémhez, de marcipánt valamiért 3 boltban sem találtam. Most akkor mi legyen? Azt is tudom, szereti a macaront, de azt nem mertem bevállalni. Először fehér csokis mandulakrémet akartam, de aztán nem volt időm bonyolult krémet összerakni, így született meg ez a csokis mandulás torta, szigorúan liszt nélkül a gluténérzékeny kollégák kedvéért. A neve pedig stílusosan E30 lett.
Mandulás csokitorta liszt nélkül
Krém:
- 30 dkg étcsokoládé
- 4 dl tejszín
- 15 dkg mandula
Tészta:
- 225 g cukor
- 1 csipet só
- 6 db tojásfehérje
- 320 g darált mandula
Elkészítés
Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük, majd belerakjuk a csokoládét, és nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk, mehet bele a mandula is. Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.
A tojásfehérjéket a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot a mandulával összekeverjük, óvatosan a habhoz adjuk, közben pedig a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk, majd ráhalmozzuk a tésztát, nagyjából 7-10 milliméter vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütőbe. Ha így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta, és marad még egy kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a díszítés.
Ha megvagyunk a tortalapokkal, akkor egyszerűen összeállítjuk a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra mandulát.
Tipp: Mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a csokikrémbe a mandula helyet rakhatunk meggyet is.
Boldog szülinapot, Enci!