Rigójancsi
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 120 g cukor
- 120 g finomliszt
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 2 evőkanál olaj
- csipet só
A krémhez:
- 250 ml édesített cukrászhab (nagyobb élelmiszer-áruházakban kapható)
- 2-3 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 1 evőkanál expressz instant zselatinpor
- + 2-3 evőkanál baracklekvár
A mázhoz:
- 90 g étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Egy tálban robotgéppel krémesítsük össze a cukrot a tojásokkal. Keverjük össze a lisztet, a kakaóport, és tegyünk bele egy csipetnyi sót, majd szitáljuk bele a tojásos masszába, és forgassuk össze.
Öntsük a masszát a tepsibe, és kb. 10 perc alatt süssük készre a piskótát. Amikor a piskóta kihűlt, vágjuk kétfelé. Az egyik felét tegyük a tepsibe, ez lesz a süti alja, és kenjük meg lekvárral. A piskóta másik felére tesszük a csokimázat. Ehhez gőz fölött olvasszuk fel az olajba tördelt étcsokoládét, és kenjük a piskótára. Tegyük a hűtőbe, majd nagyjából húsz perc után, amikor már a máz megdermedt, vágjuk nagyobb kockákra (kb. 4×4 cm-esre).
A krémhez robotgéppel verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben keverjük bele a zselatinport. Szitáljuk bele a kakaóport és a porcukrot, és óvatosan forgassuk össze.
Kenjük a krémet az alsó lapra, és egyenletesen simítsuk el minden oldalról, majd fektessük egyenként a tetejére a csokimázas piskótakockákat. Tálalás előtt pihentessük a hűtőben néhány órát.
Rákóczi-túrós
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 25 dkg túró
- 1 tojás szétválasztva
- 5-6 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál búzadara
- reszelt citromhéj
- sárgabaracklekvár
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1 kiskanál citromlé
Egy tálban dolgozzuk össze a tésztához valókat: a lisztet, a cukrot, a kockára feldarabolt hideg vajat, a tojássárgáját, és gyúrjuk össze. Takarjuk le fóliával és egy órát pihentessük a hűtőben!
A töltelékhez a túrót törjük át, adjuk hozzá a tojássárgáját, a cukrot, és keverjük össze. Adjuk hozzá a búzadarát, legvégül forgassuk bele a habbá felvert tojásfehérjét.
A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd fektessük egy közepes (20 x 30-as), vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Villával megszurkáljuk, és 180 fokon 8 percig elősütjük. Ezután kenjük rá a baracklekvárt, majd a túrós tölteléket. Így sütjük még 20 percig. A négy tojásfehérjét verjük fel kemény habbá a porcukorral (ha vízgőz felett verjük, nagyon jó krémes lesz a hab állaga), és cseppentsük bele a citromlevet. Ezt a habot simítsuk a túrókrémre, esetleg csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével rácsozzuk be vele a sütit.
Tegyük vissza a sütőbe és legalább 10 percig alacsony hőfokon szárítsuk a habot. Vizes késsel szeleteljük.
Isler
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 150 g darált mandula
- 200 g puha margarin
- 100 g cukor
- Áfonya (vagy ribizli) lekvár
Csokimázhoz:
- 100 g étcsokoládé
- 2 evőkanál margarinnal vagy vajjal felolvasztva
Dolgozzuk össze a puha margarint a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a darált mandulát. Gyúrjuk össze kézzel, és hűtőszekrényben pihentessük egy órát a tésztát.
Ez után nyújtsuk ki kb. 3 mm-es vastagságúra, majd kisebb kerek, virág vagy csillag alakú formával szaggassuk ki. Tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, áfonyalekvárral (vagy ribizli lekvárral) ragasszunk össze két kekszet, és kenjük be csokimázzal. Ehhez olvasszuk fel az étcsokoládét 2 evőkanál margarinnal.
Fémdobozban tárolhatjuk. Másnapra már rendkívül puha.