A jégkocka kétségkívül legidegesítőbb tulajdonsága – amiről persze nem tehet –, hogy elolvad és felvizezi az italt. Ásványvíz, limonádé vagy szörp esetében ez nyilván nem olyan zavaró, viszont például egy finom gyümölcslét, jegeskávét vagy egy ízletes koktélt már tönkre tud tenni a vízzé olvadó jégkocka.
Egy amerikai tervező, Dave Laituri viszont előállt az üdvös megoldással a problémára: rozsdamentes acélból készült hűtőkorongokat tervezett, melyek fagyasztás után ugyanúgy hűtenek, mint a jégkockák, viszont értelemszerűen nem olvadnak el. Mivel az anyaguk nem reagál és nem elegyedik a hűtendő itallal, így annak ízét sem változtatják meg, ráadásul lesüllyednek a pohár aljára, így használatuk kényelmesebb is, mint az italban úszó, szokványos jégkockáké. Használat után elég elmosogatni és újra betenni őket a mélyhűtőbe.