Gasztro

Bolti kontra házi: főszerepben a vajkrém

Tejszín és joghurt, ennyi kell hozzá, na meg egy kevés türelem. Az eredmény pedig magáért beszél.

Gyerekkoromban imádtam a vajkrémes téliszalámis szendvicset paprikával, aztán évekig nem ettem ilyet. Nemrég azonban újra próbálkoztam: vettem három doboz vajkrémet, de valahogy nem volt ugyanaz az íze. Ilyenkor nincs mit tenni, mint legyártani a retrokedvencet a saját receptünk alapján. Persze csak részben saját, itt ugyanis csak az ízesítésen és az arányokon lehet/érdemes variálni. Az alaprecept egyébként nem bonyolult, sőt még extra felszerelés sem kell hozzá. Sok receptnél riogattak azzal, hogy gézdarabon keresztül kell átszűrni a joghurtot és a tejszínt, de nekem nemhogy gézdarab, de még sebkötöző sincs a lakásban. Van viszont töméntelen mennyiségű konyharuha, lesz, ami lesz alapon kipróbáltam azzal, és működik.

Hozzávalók:

  • egy sűrű szövésű konyharuha
  • 50 dkg joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 2 csapott kávéskanál só

Ami fontos: lehetőség szerint inkább sűrű görög joghurtot használj, abból ugyanis kevesebb víz csepeg ki. A sima joghurt olcsóbb ugyan, de a fele víz, ami pedig megy a kukába. A tejszínből is jobb a házi, mert a magasabb zsírtartalom miatt krémesebb lesz. 

A joghurtot a sóval és a tejszínnel összekeverjük, majd egy konyharuhával kibélelt tálba öntöm, ezután kiemelem a konyharuhát, és a sarkait átlósan összekötözöm. A lyukon átdugok egy fakanalat, majd felakasztom egy mély edényre és beteszem a hűtőbe. Minimum 12 órán át csepegtetem, ha ekkor kiszedem, akkor kicsit folyékony krémet kapok (ez az állapot hasonlít legjobban a krémsajthoz), ha újabb 12 órán keresztül hagyom csepegni, akkor vajkrém sűrűségű masszát kapok. Innentől kezdve jöhetnek a különböző variációk. 

Én egy natúr, egy snidlinges és egy márványsajtos variációt teszteltem a szerkesztőségen, aminek az lett a vége, hogy a bolti verziók egy hétig pihentek a céges hűtőben, amíg egy délutánon az éhenhalás szélén rá nem fanyalodtunk.

Balra bolti, jobbra házi
Balra bolti, jobbra házi
Márványsajttal se rossz...
Márványsajttal sem rossz…
A snidlinges változat
A snidlinges változat

De a vajkrém tökéletesen jól működik savanyú uborkával és kaporral, vagy lila hagymával és köménnyel. Túl sokat viszont egyikből sem érdemes csinálni, mert hamar megsavanyodik. 

Így főzz vele! 

Használhatod tortilla töltelékeként, de a túrós tésztát is meg lehet bolondítani vele. Sima nudlival és parmezánnal is ettük már, de sült csirkére is rá lehet kenni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top