Tejfölös bárányhúsleves, gyömbéres-parmezános tojásfelfújttal, erdeigomba-olajjal
Hozzávalók a tojásfelfújthoz:
- ízlés szerint só
- 4 db tojás
- 1 dl tejszín
- 5 dkg (reszelt) parmezán
- fél mokkáskanál (reszelt) gyömbér
Elkészítés
Bárányleves:
Készítünk egy húslevest bárányhúsból (legjobb hozzá a csontos báránycomb) a szokásos módon, azzal a különbséggel, hogy még fűszerezzük babérlevéllel, rozmaringgal, és több fokhagymával ízesítjük.
Leszűrjük és hőkiegyenlítéssel belekeverjük a tejfölt, a benne főtt zöldségeket.
Tojásfelfújt:
Összekeverjük a hozzávalókat, valamilyen formába (lehet az egy kávéscsésze is) töltjük, de csak a 3/4-éig, és mikróba rakjuk 2 percre. Tálalásnál belehelyezzük a tányérba, és pár csepp olajat csepegtetünk rá.
Hízott kacsamájmignonok málnás zöldspárga-kompóttal kísérve, libatepertővel, korianderrel konfitált újburgonyán tálalva, tejszínes manduladresszinggel öntve
Hozzávalók:
- 3 evőkanál cukor
- 50 dkg kacsamáj
- 15 dkg spárga
- 10 dkg málna
- 5 dkg mandula
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 5 dkg (friss) koriander
- 3 dl tejszín
- fél kávéskanál őrölt bors
- ízesítéshez só
- 15 dkg libatepertő
Elkészítés
Felszeleteljük a kacsamájat 6 egyenlő szeletre, sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Míg a máj áll a fűszerekben, elkészítjük a zöld spárgás kompótot. A spárgáról levesszük a fás részt (addig vágjuk, míg fehér alul), majd a spárgasípokat megtisztítjuk egy zöldséghámozóval, és 3 cm-es darabokra szeleteljük. 1,5 dl vizet felforralunk kristálycukorral, vaníliás cukorral és egy csipet sóval, és a tűzről levéve belekeverjük a zöld spárgát, majd amikor kihűlt, hozzáadjuk a málnát. (Egy csipetnyi szódabikarbónát tegyünk a vízbe, így minden zöldség megtartja a színét.) Ezután látunk hozzá a burgonyakörethez: a burgonyát megsütjük, fedő alatt, libazsírban, félbevágjuk, és összepirítjuk az összetört tepertővel, apróra vágott korianderrel, újhagymával. Most már csak megsütjük a kacsamájat, a mandulát lepirítjuk, felöntjük tejszínnel, mézzel ízesítjük, beforraljuk mártás sűrűségűre, és készen is vagyunk ezzel a fogással.
Tálalásnál alulra tesszük a burgonyát, rá a májat, külön edénybe (kis pohárba) a kompótot, és meglocsoljuk a jó ízű tejszínes mandulamártással.
Belga csokoládés tejszínpuding, lime-szörppel, friss eperrel, csokoládéhánccsal
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 20 dkg belga csokoládépasztilla
- 4 evőkanál zselatin
- 2 db lime
- 5 dkg kakaópor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 db (fejenként) eper
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 l tejszín
- 1 csipet só
- 2 dl lime üdítő
Elkészítés
Először is a csokoládéból tegyünk félre egy keveset a díszítéshez egy kis kávéscsészében, majd a tejszínt forraljuk fel a cukorral, vaníliás cukorral, egy csipet sóval, a kakaóporral. Ezután a zselatint feloldjuk 2 dl vízben és a felforralt tejszínhez keverjük. A lét egy áttetsző üvegpohár 3/4-éig töltjük (olyat válasszunk, ami bírja a hőt és tetszetős), és a csokoládét elosztjuk (nem a kiscsészéset!), hogy mindegyikre jusson. Berakjuk hűtőbe. Elkészítjük a lime-szörpöt: az üdítőitalt felforraljuk, belenyomjuk a lime-ot, a keményítőt elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és besűrítjük, majd lehűtjük. Amikor a puding lehűlt, ráöntjük a kihűtött szörpöt. A mosott, feldarabolt epret meghintjük a maradék csokoládéval, és tejszínhabbal dúsíthatjuk.
Az egész menü 1:30 perc alatt készül el.
Tanácsként, ha elfogadjátok: először a húslevest raktam fel, másodiknak az édességet készítettem el és hűtőbe tettem, a kacsamáj pedig utolsóként következett. A receptek az Evidens étteremben, Magyar Zoltán jóvoltából készültek. |