Már nyitás előtt hosszú sorok kígyóznak az egyik New York-i pékség előtt: a fokozott érdeklődés oka egy újfajta péksütemény, az úgynevezett cronut, mely a croissant és a fánk keresztezéséből született.
A cronut speciális, vékony leveles tésztából készül, melyet szőlőmagolajban megsütnek, rózsacukorba forgatnak, megtöltik tahiti vaníliakrémmel, a tetejére pedig rózsacukor-máz kerül.
A péksüteményből naponta 200 darabot készítenek, ezek a reggeli órákban el is fogynak. A pékség vezetője, Dominique Ansel a minőséget részesíti előnyben a mennyiséggel szemben, ezért nem hajlandó ennél többet süttetni a cronutból, pedig akár a limitált mennyiség sokszorosát is el tudnák adni.
A cronut Forrás: dailymail.co.uk |
A pékség már le is védette az innovatív péksütemény pontos receptjét, és azt tervezik, hogy minden hónapban újabb ízesítéssel rukkolnak majd elő: júniusban jön a citromos-juharszirupos változat.
A hírek szerint nemsokára Los Angelesben, Hongkongban és Melbourne-ben is hozzá lehet majd jutni a cronuthoz, ám hogy Európába mikor érkezhet meg, egyelőre nem tudni.