Főzz velünk!
Adott két gasztromániás, akik ráadásul a magánéletben is jól kijönnek egymással. Együtt főznek, sütnek. Hol 10 kiló mézeskalácsot egy jótékonysági vásárra, hol pedig kacsát a csajos karácsonyra. Kajári Zsófi a Nők Lapja Konyha felelős szerkesztője, de álmaiban a saját cukrászdájában süti a legfinomabb süteményeket, házi kekszeiért pedig még Londonban is rajonganak. Pácsonyi Daniella a Nők Lapja Café szerkesztője, álmaiban viszont egy 5 asztalos éttermet vezet, ahol mindig van konfitált kacsa és csirkepaprikás az étlapon, a kekszet persze ő is Zsófitól rendeli. Ők ketten pedig összeálltak, hogy hetente egyszer megtanítsanak nektek egy egyszerű/házias/édes/virítós finomságot. Nincsenek trükkök, előre legyártott, fényesre mázolt sült csirkék, amit a konyhában láttok, az pont így történik akkor is, ha a kamera nem forog… |
„Dobostortás”-mazsolás kuglóf
Hozzávalók 1 nagy kuglófhoz:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 6 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 3 dl langyos tej
- csipet só
- 2 evőkanál kakaópor, a tészta egyik feléhez
A töltelékhez:
- 5 dkg megmosott és beáztatott mazsola
- 18 dkg porcukor
- 16 dkg vaj
A tejből, az élesztőből, a cukorból és egy pici lisztből kovászt készítünk. A tészta többi hozzávalóját egy tálban elmorzsoljuk, és a kovásszal kész tésztává gyúrjuk. A tésztát kettéválasztjuk, és a felébe belegyúrjuk a kakaóport.
Langyos helyen kb. 20-25 perc alatt megkelesztjük, majd mindkét részt újragyúrjuk, ezután pedig újra a duplájára kelesztjük (kb. 25-30 perc alatt).
A világos részt 35×20 cm-es téglalapra nyújtjuk, jó vastagon megszórjuk a 18 dkg porcukorral. Ráhintjük a mazsolát, majd szétszórjuk rajta a 16 dkg kockára vágott vajat. Ugyanekkorára nyújtjuk a kakaós részt, és a töltelékre helyezzük. Ezt így együtt szorosan feltekercseljük, mint egy bejglit, és a formába helyezzük. (Ha szükséges, előtte vajazzuk-lisztezzük a formát.)
Langyos helyen megkelesztjük (kb. 25-30 perc alatt), és 170 fokos sütőben kb. 55-70 percig sütjük. (Mindenképpen tegyünk alá egy tepsit, ne csak a rácson süssük, mert a vaj valószínűleg kifolyik belőle.) Sütés előtt szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, és tűpróbával ellenőrizzük. A formában hagyjuk kihűlni, utána szeletelhető.