Zöldséges-sonkás frittata muffinformában
Hozzávalók 2 felnőtt és 2 gyerekadaghoz:
- ízesítéshez só
- fél db salátacukkini
- 2 szál újhagyma
- 5 dkg parmezán
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 csokorí petrezselyem
- 1 szál sárgarépa
- 6 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg füstölt sonka
Elkészítés
Az újhagyma szárát levágjuk, vékonyra karikázzuk. A salátacukkinit és a sárgarépát megmossuk, almareszelőn lereszeljük, a sonkát felkockázzuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejfölt, a zöldségeket, a sonkát, ráreszeljük a sajtot, belekeverjük a felaprított petrezselymet. Jól elkeverjük. Hagyományos fém muffinsütőt papírkapszlikkal kibélelünk (szilikonos muffinsütő is jó), elosztjuk benne a tojásos masszát. 30 perc alatt pirosra sütjük.
Epermisu
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 3 dl tej
- 2 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 dkg eper
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 4 evőkanál nádcukor
- 50 dkg mascarpone
- 20 dkg babapiskóta
- 1 rúd vaníliarúd
Elkészítés
A tojássárgáját eldolgozzuk a keményítővel, majd hozzáadjuk a tejet, a felhasított vaníliarúd kikapart magjait és a cukrot. Felfőzzük és besűrítjük. Ha langyosra hűlt, belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az eper háromnegyedét apró kockákra vágjuk, a krémbe keverjük. A maradékkal díszítjük. Poharak aljára babapiskótát fektetünk, rákanalazunk az epres krémből, majd ismét babapiskóta és krém jön, a tetejére végül eper kerül. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.
Paradicsomleves krutonnal és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 teáskanál cukor
- 8 dkg reszelt sajt
- 4 szelet (szikkadt, héj nélküli) kenyér
- fél db zellergumó
- 1 csokor bazsalikom
- 4 evőkanál olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 2 evőkanál vaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- ízesítéshez só
- 1,5 dl paradicsomlé
Elkészítés
A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, kés lapjával megroppantjuk, finomra vágjuk. Az olajat felhevítjük, majd a hagymát megfonnyasztjuk benne. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a paradicsomlevet. A zellert megpucoljuk, felkockázzuk, a leveshez adjuk. Addig főzzük, míg a zeller megpuhul. Leturmixoljuk. Sóval, borssal és a cukorral ízesítjük. A bazsalikomot is beleturmixoljuk. A kenyerek héját levágjuk, majd kis kockákra vágjuk. A vajat felolvasztjuk, ebben megpirítjuk a kenyérkockákat. A sajtot lereszeljük, majd a krutonnal együtt a levesre szórjuk.
A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg! Fizess elő rá te is!