Gyömbéres citromos joghurttorta
Hozzávalók:
- 2,5 csésze liszt
- másfél csésze cukor
- fél teáskanál só
- 4 db tojás
- 1 csésze vaj
- 2 teáskanál sütőpor
- fél csésze citrom leve
- 1 pohár natúr joghurt
- 2 evőkanál citrom reszelt héja
Gyömbéres öntet:
- 1 csésze cukor
- fél csésze víz
- 2 cm, reszelve gyömbér
Elkészítés
A tojást keverjük habosra a cukor felével, majd egy másik edényben tegyük ugyanezt a vajjal és cukorral másik felével. Akkor lesz könnyű a tésztánk, ha mindkét masszát habosra keverjük. A vajhoz adjuk hozza tojásos masszát, a joghurtot, a citrom levét és héját, majd a sütőporral és sóval elkevert lisztet. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Közben a gyömbérből, a cukorból és a vízből szirupot fűzünk, és a még meleg, de már átsült tortára öntjük.
Sajttorta joghurtból
Hozzávalók:
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 evőkanál (olvasztott) vaj
- 1 teáskanál citrom leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- háromnegyed csésze görög joghurt
- tálaláshoz, eper lekvár
- 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.
Joghurthab eperöntettel
Hozzávalók:
- 125 g cukor
- 1 csipet só
- 4 db tojás
- 200 g natúr joghurt
- 3 evőkanál méz
- 25 dkg eper
- 7 lap zselatin
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Elkészítés
A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a cukorral és a vaníliával gőz felett fehéredésig verjük. Fontos, hogy mindig keverjük és ne engedjük, hogy a tojássárgája megsüljön. Ameddig meleg, elkeverjük benne a vízben feloldott és kinyomkodott zselatinokat és a joghurtot. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a joghurtos masszához. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Ameddig a krém hűl, az epret megpucoljuk, feldaraboljuk és a 3 kanál mézzel együtt 10 percen át főzzük, majd turmixoljuk, tálalásnál a joghurthab tetejére kanalazzuk.