Gasztro

3 egyszerű desszert joghurttal

3 gyors desszertet mutatunk, amelyeket a bennünk lévő joghurt tesz igazán nyáriassá.

Gyömbéres citromos joghurttorta

Hozzávalók:

  • 2,5 csésze liszt
  • másfél csésze cukor
  • fél teáskanál só
  • 4 db tojás
  • 1 csésze vaj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • fél csésze citrom leve
  • 1 pohár natúr joghurt
  • 2 evőkanál citrom reszelt héja

Gyömbéres öntet:

  • 1 csésze cukor
  • fél csésze víz
  • 2 cm, reszelve gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojást keverjük habosra a cukor felével, majd egy másik edényben tegyük ugyanezt a vajjal és cukorral másik felével. Akkor lesz könnyű a tésztánk, ha mindkét masszát habosra keverjük. A vajhoz adjuk hozza tojásos masszát, a joghurtot, a citrom levét és héját, majd a sütőporral és sóval elkevert lisztet. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. 

Közben a gyömbérből, a cukorból és a vízből szirupot fűzünk, és a még meleg, de már átsült tortára öntjük.

 

Sajttorta joghurtból

Hozzávalók:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál (olvasztott) vaj
  • 1 teáskanál citrom leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • háromnegyed csésze görög joghurt
  • tálaláshoz, eper lekvár
  • 1 csésze teljes kiőrlésű keksz
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kekszet összetörjük, elkeverjük az olvasztott vajjal, majd egy kis méretű hőálló tálba tesszük és 180 fokos sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a krém hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd ráöntjük a tésztára és 20-25 percen keresztül sütjük, ismét 180 fokon. Majd 2-3 óra alatt lehűtjük. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a krém megszilárduljon. Tálalásnál a tetejére kanalazunk egy kevés eperlekvárt.

 

Joghurthab eperöntettel

Hozzávalók:

  • 125 g cukor
  • 1 csipet só
  • 4 db tojás
  • 200 g natúr joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 25 dkg eper
  • 7 lap zselatin
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a cukorral és a vaníliával gőz felett fehéredésig verjük. Fontos, hogy mindig keverjük és ne engedjük, hogy a tojássárgája megsüljön. Ameddig meleg, elkeverjük benne a vízben feloldott és kinyomkodott zselatinokat és a joghurtot. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a joghurtos masszához. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük.

 

Ameddig a krém hűl, az epret megpucoljuk, feldaraboljuk és a 3 kanál mézzel együtt 10 percen át főzzük, majd turmixoljuk, tálalásnál a joghurthab tetejére kanalazzuk.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top