Gasztro

Takarékos menü a hó végére

Hó végén már minden fillér számít, ezért különösen hálásak vagyunk, ha különleges, de nem túl drága fogásokat rakhatunk a család elé.

Minestrone kora nyári zöldségekkel és tarhonyával

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 50 dkg (zöld) spárga
  • 2 db cukkini
  • 3 db karalábé
  • 1 csokor újhagyma
  • 25 dkg zöldborsó
  • tálaláshoz (forgácsok) parmezán
  • 1,5 l víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 15 dkg tarhonya
Kategórialeves
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az olívaolajon üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Felöntjük a leszűrt levessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk, beletesszük a megtisztított, felkockázott karalábét és a tarhonyát, majd 15 percig főzzük. A főzés második szakaszában hozzáadjuk a felkarikázott spárgát, a felkockázott cukkinit, valamint a zöldborsót, majd további 5 percig főzzük (ezek a zöldségek sokkal hamarabb megpuhulnak, mint a karalábé és a tarhonya). Tálaláskor megszórjuk parmezánforgácsokkal.

 

Spagetti tökmagos kelkáposztapestóval

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 6 dkg (reszelt) parmezán
  • 4 evőkanál főzőtejszín
  • 30 dkg spagettitészta
  • 40 dkg kelkáposzta
  • 5 dkg (hántolt, pirított) tökmag
Kategóriafőétel
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kelkáposztapestóhoz a leveleket megmossuk, a középső vastag ereket kivágjuk, majd lobogó sós vízben néhány másodpercig blansírozzuk, azaz főzzük, éppen csak addig, amíg kissé összeesik, de még szép élénkzöld. Kivesszük, leszűrjük, konyharuhával leitatjuk, majd felaprítjuk. Robotgépbe tesszük a tökmaggal, a fokhagymával, a reszelt parmezánnal, az olívaolajjal és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Kissé darabosra (vagy teljesen pépesre) pürésítjük. A spagettit sós lobogó vízben kifőzzük, összekeverjük a kelkáposztapestóval. Tálalhatjuk csak parmezánnal, de nagyon jól passzol hozzá a ropogósra sütött kolbászchips is.  

Dupla sárgabarackos-levendulás kuglóf

Hozzávalók 12-16 szelethez:

  • 36,5 dkg liszt
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 25 dkg krémsajt
  • 2 citrom reszelt héja
  • 25 dkg vaj
  • 6 tojás
  • 1 tk. só
  • 20 dkg cukor
  • 3 szál friss virág levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő110 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Elektromos kézi keverővel habosra keverjük a krémsajtot, a vajat/margarint és a porcukrot. (Fontos, hogy a sajt és a vaj szoba-hőmérsékletű legyen.) Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a sót. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, a masszát tovább keverjük. Hozzákeverjük a levendulát, majd a lisztet. Hozzászórjuk a felkockázott aszalt sárgabarackot. Kivajazunk és kilisztezünk egy kuglófformát, majd beleöntjük a tészta kétharmadát. Erre rákanalazzuk a sárgabaracklekvárt, majd befedjük a maradék tésztával. 1,5 óráig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Langyosra hűtjük, kiborítjuk a formából, porcukorral megszórva tálaljuk. Ha süti mellé innál egy pohár teát, akkor íme egy spórolós változat teafűre! 

 

 

A receptek a Nők Lapja Konyha júniusi számában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top