Gasztro

Főzz levendulával!

A levendula aromáját töményen nem mindenki szereti, de ha egy-két kanálnyit belekeverünk a sütibe vagy az italunkba, meglehetősen pikáns ízt kapunk belőle. Mutatunk néhány receptvariációt, hogy megkedveljétek.

Levendulaszirup (alap)

Hozzávalók:

  • 85 dkg cukor
  • 1,6 l víz
  • 2 db citrom leve
  • 60 g levendula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Főzzünk szirupot a cukorból és a vízből! Amikor kihűlt, tegyük bele a megmosott levendulavirágokat és facsarjuk bele a citromok levét. Hagyjuk összeérni egy éjszakán át, majd másnap szűrjük le. Forraljuk fel és töltsük üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Fehér csokis, levendulás krémsajtos szelet

Hozzávalók:

  • 80 g (olvasztott) vaj
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 25 dkg darált keksz

Krém:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 100 g fehér csokoládé
  • 1 evőkanál zselatinfix
  • 250 g mascarpone
  • 1 bögre szeder
  • 150 g édesített cukrászhab
  • 4 evőkanál levendulaszirup
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A margarint olvasszuk fel és keverjük össze a kekszmorzsával és a kakaóporral. Béleljük ki vele egy hosszúkás sütőforma alját!  

Verjük fel kemény habbá a tejszínt, közben adjuk hozzá az instant zselatint. Keverjük össze a mascarponéval és felezzük el a krémet. Az egyik adagba keverjük bele a vízgőz felett felolvasztott fehér csokoládét, ha szükséges, édesíthetjük még plusz 1-2 kanál porcukorral. A másikba keverjük bele a levendulás szederpürét.

A szederpüréhez vegyünk egy bögre megmosott gyümölcsöt és egy evőkanál vízzel, két evőkanál cukorral főzzük lekvár sűrűségűre. Ez után öntsük át egy teaszűrőn, hogy a magok fennakadjanak. Az átszűrt pépet ízesítsük levendulasziruppal (ennek hiányában levendulás porcukorral) és keverjük össze a másik adag krémsajtos habbal.

A kekszalapra kanalazzuk a levendulás szederkrémet, majd a fehér csokis krémet. Tálalás előtt több órára pihentessük a hűtőben.

 

Levendulás, cseresznyés kevert süti

Hozzávalók:

  • 220 g liszt
  • 100 g cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 50 g, 2 kiskanálnyi levendulavirággal összekeverve porcukor
  • 125 g margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bögre magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Készítünk levendulás porcukrot két kiskanál szárított levendulavirág és 50 g kristálycukor összeőrlésével. Ebből vegyünk két kanállal és hintsük meg vele a kimagozott cseresznyét.

Robotgéppel keverjük krémesre a puha margarint és a kristálycukrot, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük hozzá a levendulás porcukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a tejet.

Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a massza felét, ezt szórjuk meg a gyümölcs felével. Fedjük be a megmaradt masszával, majd dobáljuk rá a maradék cseresznyét is. Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 30 percig.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top