New York-i sajttorta
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 2 db tojásfehérje
- 23 dkg krémsajt
- pár csepp vanília aroma
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1/4 teáskanál (folyékony) sztívia
Tortaalap:
- 1 evőkanál liszt
- másfél evőkanál (olvasztott) vaj
- 240 pekándió
Elkészítés
Az összetört diót keverjük el a vajjal és a liszttel (a liszt elhagyható), öntsük a sütőpapírral kibélelt 23 centis tortaformába, alaposan nyomkodjuk le. Keverjük simára a krémsajtot, a vaníliaport és a folyékony sztíviát. Verjük fel a 2 tojássárgáját és a 4 tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a kukoricakeményítőt. Az összekevert masszát öntsük a tortaalapra, és tegyük a 150 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül egy óra alatt elkészül. Még finomabb, ha egy napig állni hagyjuk a hűtőben!
Vanília/Csokipuding
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/4 teáskanál só
- 0,5 l (legjobb a cukrozatlan mandulatej, de használhatunk rizs- vagy sovány kókusztejet is) tej
- 3 evőkanál (vagy nyílgyökér) kukoricakeményítő
- ¾ tk folyékony vaníliás sztívia vagy fél tk sztíviapor sztívia
- másfél teáskanál vaníliapor
Elkészítés
- * A csokis pudinghoz:
- 4 ek cukrozatlan kakaópor, folyékony csokis sztívia
Öntsük össze a tejet, sztíviát és a sót egy közepes méretű edényben. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg nem forr. Öntsük hozzá a negyed liter vízzel elkever kukoricakeményítőt, és addig kavargassuk, míg sűrű nem lesz. Hagyjuk hűlni öt percig, majd szórjuk bele a vaníliát. Légmentesen zárt edényben tároljuk, hogy ne képződjön hártya a tetején. Megszórhatjuk édesítetlen kókuszreszelékkel, a vaníliapudingot összetört gyömbérrel!
Áfonyás-citromos turmix
Hozzávalók 4 személyre:
- 2,5 dl (legjobb az organikus nyers tej, de helyettesíthetjük mandula-, kókusz- vagy normál tejjel) tej
- 1/4 db citrom reszelt héja
- 20 dkg áfonya
- 1 csepp (folyékony, citromos) sztívia
Elkészítés
Turmixgépben fél perc alatt kész, tálaljuk üvegkelyhekben!