Amarettós sajttorta
Hozzávalók:
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál (olvasztott) vaj
- 2/3 csésze amaretto keksz
Töltelék:
- 1 teáskanál liszt
- 2/3 csésze cukor
- 2 db tojás
- 500 g krémsajt
- 3/4 teáskanál mandulaaroma
Elkészítés
A kekszet összekeverjük az olvasztott vajjal és a cukorral, majd alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. 180 fokos sütőben 5-6 percig sütjük, közben elkészítjük a tölteléket:
A krémsajtot a liszttel elkeverjük. A tojásokat a cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a lisztes krémsajthoz, és végül mehet hozzá a mandulaaroma. A masszát ráöntjük a tésztára és 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, akkor jó, ha krém már nem folyós. Hűtőben 3-4 óra alatt készre hűtjük.
Exkluzív: Mini sajttorták sós karamellel
Hozzávalók kb. 12 darabhoz :
- 3 evőkanál porcukor
- 2 és 1/4-ed csésze teljes kiőrlésű keksz
- 7 evőkanál sózott vaj
Krém:
- 3 evőkanál liszt
- 1 és 1/2 csésze cukor
- fél csésze tejföl
- 4 db tojás
- fél csésze tejszín
- 1 tasak vaníliás cukor
- 23 dkg krémsajt
Sós karamell:
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 10 dkg mascarpone
- 1 teáskanál sóvirág
Elkészítés
A kekszet a sózott vajjal és a cukorral elkeverjük, nem kell félni a vajtól, nem lesz tőle sós a desszert, csak pikáns. Majd a papírral kibélelt muffinformák aljába nyomkodjuk őket, 180 fokos sütőben 5 perc alatt elősütjük.
A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert krémsajthoz. Óvatosan mehet bele a tejföl és a tejszín is, majd kanállal merjük a kekszes alap tetejére. Ne töltsük teljesen tele, mert a tojás miatt kicsit emelkedni fog a tészta. 180 fokos sütőben nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük.
Közben a karamellkrémhez a cukorból készítsünk sötét karamellt, amikor kész, keverjük hozzá a vajat, melegítsük, míg felolvad a krém, majd keverjük hozzá a mascarponét és a sót is. (Utána már nem kell melegíteni!)
Ha a tortácskák megsültek, mehetnek egy órára hűtőbe, majd a tetejére 1-2 teáskanál karamellt teszünk, és újabb 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe.
Jéghideg cheesecake vajas keksszel
Hozzávalók a torta alapjához :
- 1 evőkanál cukor
- 8 evőkanál vaj
- 15 db (angolok vajas keksze) Shortbread
Hozzávalók a fagyihoz :
- 1/4 csésze cukor
- 4 db tojássárgája
- 4 dl tejszín
- 3 evőkanál citrom leve
- 1 csésze (pürésítve) eper
- 230 g krémsajt
- 1 csésze görög joghurt
Elkészítés
Fagyigépbe tesszük, és 25-30 perc alatt krémesre keverjük. Ha nincs gépünk, akkor 3 órára mélyhűtőbe tesszük, és félóránként átkeverjük. Ha megvagyunk ezzel, ráhalmozzuk a kekszalapra, és egész éjszakára mélyhűtőbe tesszük.