Vajas tészta formaggino sajttal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- ízesítéshez só
- 2 evőkanál vaj
- 450 g pennetészta
- fél csésze Grana Padano
- 30 m formaggino
Elkészítés
Sózzunk meg egy lábosnyi forrásban lévő vizet, és főzzük meg a pennét a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrjük le és öntsük bele egy keverőtálba egy kis főzővízzel együtt. Keverjük hozzá a reszelt Grana Padano sajtot, a vajat, a formaggino sajtot és hagyjuk, hogy a forró tészta felolvassza a hozzávalókat. Jól keverjük össze és azonnal tálaljuk.
Padlizsános gombóc
Hozzávalók 6 adaghoz:
- fél csésze + a forgatáshoz liszt
- ízlés szerint só
- 1 tojás
- 1 csésze tej
- 1 csésze reszelt parmezán
- 2 szelet (szikkadt) kenyér
- fél csésze zsemlemorzsa
- 1 padlizsán
- 1 csésze reszelt pecorino
Paradicsommártás:
- ízlés szerint só
- fél csésze olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- szóráshoz: reszelt parmezán
- 700 g paradicsompüré
Elkészítés
Sós, forrásban levő vízben 4 percig főzzük a padlizsánt. Alaposan szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Préseljük ki belőle a felesleges vizet.
Helyezzük egy tálba a kenyeret és a tejet. A kenyeret pár percig hagyjuk ázni a tejben. A kenyérből, amennyire csak lehet, préseljük ki a tejet.
Helyezzük egy másik tálba a padlizsánt és a darabokra tört kenyeret. Adjuk hozzá a tojást, a sajtot és a sót. Ezután tegyük bele a kenyérmorzsát és a lisztet. (Ha a keverék túl nedves, adjunk hozzá több kenyérmorzsát és lisztet.) Alaposan keverjük össze, amíg minden hozzávaló egyenletesen el nem oszlik. Kézzel formázzunk golflabdaméretű gombócokat. A gombócokat forgassuk meg lisztben.
Egy nagy nyeles serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. A hagymát pirítsuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és sót. Enyhén forraljuk fel, majd állítsuk közepesre a lángot. A gombócokat adjuk a mártáshoz, és körülbelül 15 percig főzzük őket. Tálba helyezzük, és megszórjuk a parmezánnal.
Marco puliszkája
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 8,5 csésze víz
- 500 g kukoricadara
Elkészítés
Tegyük a sós vizet egy edénybe közepes lángra. Lassan, egyenletesen öntsük bele a puliszkát az edénybe folyamatos keverés mellett – minél többet keverjük, annál jobb lesz az állaga. Amikor a puliszka megdagad, és kicsit bugyogni kezd, állaga pedig hasonlóvá válik a zabkásáéhoz, vegyük lejjebb a lángot és keverjük tovább. A hagyomány szerint egy irányba kell keverni, és mivel az állandó keverés fáradságos munka, én is ezt javaslom. Nem rossz az, ha ragaszkodunk a hagyományokhoz! Körülbelül 30 perc alatt fő meg. Amikor a puliszka elkészült, öntsük ki egy vízszintes felületre, és egy spatulával kenjük el egyenletesen. Hagyjuk kihűlni, majd vágjuk négyzetekre. A puliszka zabkásaként is élvezetes étel. Egyszerűen csak adjunk hozzá még egy kis extra szűz olívaolajat, parmezán sajtot és tálaljuk forrón. 8 adag készül belőle.
Szőlőtorta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4-5 csésze liszt
- fél csésze cukor
- 2 db tojás
- 50 ml olívaolaj
- elhagyható víz
- 15 g élesztő
- 1 fürt szőlő
- 125 ml grappa
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
Öntsük a lisztet a gyúródeszkára. Alakítsunk ki a közepén egy kis mélyedést, tegyük hozzá az olívaolajat, élesztőt, a tojásokat, a cukor felét és a szőlőszemek felét. Dolgozzuk össze, és gyúrjuk, amíg sima, egyenletes tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet, hogy felszívja az összes folyadékot.
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra. Egy sütőformát béleljünk ki zsírpapírral, terítsük bele a tésztát. Adjuk hozzá a maradék szőlőt: egy részét kicsit nyomkodjuk meg, hogy levet engedjen, a többit hagyjuk egészben. A maradék cukorral szórjuk meg, és csorgassunk rá egy kevés olívaolajat.
Süssük kb. 30 percig!
Édes élet a TV Paprikán David Roccóval
Május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól Csatlakozzon David Roccóhoz, aki körbebiciklizi, -motorozza és -kocsikázza Firenze utcáit, és ihletet merít a mosolygó arcokból és az ezernyi friss hozzávalóból! A TV Paprika legújabb, kanadai ismeretterjesztő filmsorozata, az Édes élet David Roccóval május 16-tól minden hétköznap 16:30-tól látható a csatornán. Firenzébe látogatva az embert akaratlanul is magával ragadja a város gazdag ízvilága, fantasztikus konyhaművészete és építészeti csodái. Mint a reneszánsz szülőhelye, a város mindenkire inspiráló hatással van, főleg ha ételről esik szó. A kanadai születésű olasz séfnek Firenze olyan, mint egy játszótér, ahol belevetheti magát az olasz ételek és barátok nyújtotta édes életbe. Az édesanyjától tanult vagy utazásai során megismert tradicionális olasz ételeket Rocco gyorsan és cseppet sem hagyományosan készíti el, ezzel adva nekik új és modern aromát. Az Édes élet David Roccóval nemcsak az ételek elkészítéséről szól, hanem az olasz tájakról, piacokról, családi vacsorákról vagy éppen születésnapokról, egyszóval az olasz kultúráról. David minden nézőt könnyedén elbűvöl mosolyával, közvetlen, könnyed stílusával és azzal az egyszerűséggel, ahogy a főzés rejtelmeibe beavatja az érdeklődőket. Az összes epizód az ételkészítésen kívül egy-egy kis történetet mesél el, amelynek főszereplője David és csinos felesége, Nina, nem ritkán három gyermekük is, Emma, Giorgia és Dante. A mellékszereplők pedig olyan emberek, mint például az alapanyagot szolgáltató borászok, hentesek, sajtkereskedők, zöldségesek, vagy éppen Davidék barátai, rokonai. A kanadai színész és producer David Rocco Torontóban született, itt ismerkedett meg először az olasz konyha ízeivel. Az országos hírnevet az Édes élet David Roccóval (David Rocco’s Dolce Vita) hozta neki, ezt a műsort több mint 150 országban sugározták. Ezt követően számos más műsorba kezdett, közülük az egyik a gasztronómiai és utazással kapcsolatos témakörök egyvelegéből létrehozott Avventura: Journey in Italian Cuisine volt. David Rocco szabadidejében sem lustálkodik, már három könyvet publikált. “I’m not a chef, I’m Italian.” |