Korábbi cikkünk után sokan nem értettek egyet azzal, hogy támadtuk a magyar menzahelyzetet. Hiszen grízes tésztán és tejbegrízen nőttünk fel mi is, akkor a mostani gyerekeknek sem lehet bajuk tőle. A gond csupán az ezekkel a fogásokkal, hogy tápanyagtartalmuk miatt maximum a desszert kategóriát merítenék ki, ha nagyon szigorúak lennék. 2013-at írunk, amikor a grízen és a darált mákon kívül más alapanyag is bekerülhetne a kicsik étrendjébe. Most olyan menüket mutatunk, amelyek bőven beleférnek a kvótába…
Menü 1:
280 Ft/2 fogás
Gombakrémleves tésztával és snidlinggel
130 Ft/adag
Gombakrémleves tésztával és snidlinggel
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2 dl tejföl
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 kg csiperke gomba
- 2 csokor snidling
- 1 csomag levestészta
Elkészítés
A hagymát megpucoljuk, megmossuk, finomra vágjuk. A gombát megmossuk, leszárítjuk, tönkjét kitörjük. Mind a tönkjét, mind a gombatestet kis darabokra vágjuk. A felhevített olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, a végén hozzáadjuk a megpucolt és lereszelt fokhagymát is, ezt egy percig pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, kicsit pároljuk, majd felöntjük 2,5 l vízzel, puhára főzzük a gombát. Ezt követően leturmixoljuk, majd dúsítjuk a tejföllel. A tésztát kifőzzük és a leveshez adjuk. Sózzuk, borsozzuk, frissen vágott snidlinggel megszórjuk.
Paradicsomos gerslirizottó csirkével
150 Ft/adag
Paradicsomos gerslirizottó csirkével
Hozzávalók:
- só
- őrölt bors
- olívaolaj
- víz
- csirkemell
- paradicsom
- árpagyöngy
- paradicsompesztó
Elkészítés
A paradicsomokat megmossuk és leturmixoljuk, majd leszűrjük a magokat. A gerslit átöblítjük, hozzáadunk fél liter vizet a paradicsomhoz, és a gerslit háromszoros mennyiségű paradicsomos vízzel feltesszük főni. A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, majd felcsíkozzuk és kockázzuk. A felhevített olajon a csirkekockákat megsütjük. A megfőtt gerslihez keverjük a pestót, majd hozzáadjuk a sült csirkekockákat is.
Menü 2:
240 Ft/2 fogás
Zöldségleves
90 Ft/adag
Zöldségleves
Hozzávalók:
- jó pár csipet só
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 db sárgarépa
- ízlés szerint őrölt bors
- 6 evőkanál olívaolaj
- 4 db fehérrépa
- 5 db burgonya
- 0,5 kg zöldborsó
Elkészítés
A hagymát, fokhagymát, a burgonyát, a sárgarépát és gyökeret megtisztítjuk, a borsót kipirgáljuk, majd mindent megmosunk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A burgonyát felkockázzuk, a répát-gyökeret felkarikázzuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd burgonyát, répát, gyökeret, kicsit pároljuk, majd felöntjük vízzel. A zöldborsót a főzési idő vége előtt 20 perccel adjuk hozzá, hogy ne főzzük péppé. Sózzuk-borsozzuk.
Cukkinis tészta csirkével
140 Ft/adag
Cukkinis tészta csirkével
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 4 evőkanál olaj
- ízlés szerint bors
- 2,5 dl tejszín
- 50 dkg csirkemell
- 1 csokor újhagyma
- 1 csomag pennetészta
- 5 db salátacukkini
Elkészítés
Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A cukkiniket megmossuk, szárvégeit levágjuk, ezután lereszeljük (almareszelő). A csirkét megmossuk, leszárítjuk és felkockázzuk. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a csirkekockákat, kicsit pirítjuk, majd mehet bele a cukkini. Picit sózzuk, hogy a cukkini kiadja magából a vizet. Lefedve főzzük, míg a hús meg nem puhul. Tejszínnel felöntjük, és így főzzük még 5 percig, majd borsozzuk. A tésztát kifőzzük és összekeverjük a cukkinis csirkével.
Paradicsomos sokzöldséges leves
300 Ft/2 fogás
Menü 3 (kisiskolás):
120 Ft/kisiskolásadag
Paradicsomos sokzöldséges leves
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 doboz kukorica
- 2 db burgonya
- 60 dkg paradicsom
- 1 db fehérrépa
- 1 kiskanál oregánó
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 db sárgarépa
- 5 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 db cukkini
Elkészítés
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a burgonyát, cukkinit kockára, a répát-gyökeret karikára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük. A paradicsomot leturmixoljuk és átpasszírozzuk. A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a burgonyát, a sárgarépát, a gyökeret. Felöntjük a paradicsomlével és egy kis vízzel és puhára főzzük a zöldségeket. Ekkor adjuk csak hozzá a cukkinit és a kukoricát, ezeket 5 perc alatt puhára főzzük. Sózzuk, borsozzuk, oregánóval ízesítjük.
Gombás fasírt, burgonyapüré, uborkasaláta
180 Ft/adag
Gombás fasírt, burgonyapüré, uborkasaláta
1. hozzávaló kategória neve:
- pár csipet só
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál olaj
- pár csipet őrölt bors
- 0,5 kg gomba
- 0,5 kg darált sertéshús
- néhány evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A gombát és a hagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát kisebb darabokra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát több részletben lepirítjuk. A pirított gombát a darált húshoz keverjük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá néhány kanál zsemlemorzsát (ez el is hagyható, ha formában sütjük.) Megformázzuk és egyben sütjük 200 fokon sütőben a húst.
A Burgonyapüré receptjéért kattints ide!
Az Uborkasaláta receptjéért kattints ide!
Burgonyapüré
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 3-4 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1,2 kg burgonya
Elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és vízzel felengedve, kicsit sózva puhára főzzük. Vizet leöntjük róla, majd összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, majd a tejjel lazítjuk.
Uborkasaláta
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1,5 dl tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- pár csipet őrölt bors
- 50 dkg uborka
Elkészítés
Az uborkát megmossuk, meghámozzuk, legyaluljuk. Picit sózzuk, reszelünk hozzá fokhagymát, tejföllel elkeverjük.
A nyersanyagárak nagyban függnek a szezontól, illetve a beszerzési mennyiség tekintetében óriási különbségek fordulhatnak elő. Mi most a megadott mennyiségek tükrében, óvodás korúakra vetítve, sima bolti árakat vettünk alapul.