nlc.hu
Gasztro
Variációk pitére: klasszikusok és újítások

Variációk pitére: klasszikusok és újítások

A pite gyors, látványos és elképesztően finom. Ráadásul a tésztát előre is begyúrhatjuk. A legfinomabb variációkat mutatjuk.

Alap pitetészta

Hozzávalók 22 cm-es formához:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

 

Meggyes pite mézes tésztából

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 23 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tej
  • 4,5 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • 4 dkg méz
  • 8 dkg porcukor

Töltelék:

  • 5 dkg cukor
  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 0,5 dl víz
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 15 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tésztához a tojást, a tejet és a mézet elkeverjük, a többi hozzávalót tálban elmorzsoljuk, végül összedolgozzuk a mézes tejjel. Fél órát a hűtőben pihentetjük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, piteformába tesszük, a maradék tésztát félrerakjuk. 18-20 perc alatt elősütjük az alapreceptben leírtak szerint. A töltelékhez a cukrot lábasban megkaramellizáljuk, a vízzel felöntjük, beletesszük a magozott meggyet és a fahéjat. Amikor felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. A tölteléket még melegen az elősütött tésztalapra öntjük. A maradék tésztából szíveket szúrunk ki, a tetejüket a felvert tojással megkenjük. A töltelékre fektetjük, és 15-20 percre 170 °C-os sütőbe tesszük.

 

 

 

 

Gesztenyés-körtés pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg + nyújtáshoz liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 2 db tojássárgája
  • kevés fahéj
  • 3-4 db körte
  • 2 dl habtejszín
  • 50 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a gesztenyemasszát lereszeljük, majd a tejszínnel és a tojássárgájával simára dolgozzuk. Az előkészített formába simítjuk. A körtéket hámozzuk, kimagozzuk, negyedeljük, majd a hátát késsel beirdaljuk, hogy sütés közben könnyebben puhuljon. A gesztenyekrémbe nyomjuk, meghintjük fahéjjal. A leeső tésztarészből 2 hosszú rudat sodrunk, összesodorjuk őket, és a körben pite szélére helyezzük. Megkenjük tojással, 12-15 perc alatt megsütjük.

Mazsolás-túrós pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 10 dkg mazsola
  • 50 dkg túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál búzadara
Kategóriadesszert
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. 

A tésztát az alapreceptnél leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük. A töltelék hozzávalóit tálban összekeverjük, 15 percig pihenni hagyjuk, majd a pitealapra kenjük. A maradék tésztát újra összegyúrjuk és kinyújtjuk, majd egy tál szélével vagy késsel félholdakat szaggatunk belőle. Tojással megkenjük, és a túrótölteléken virág formában körberakjuk. 170 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

 

Mandulakrémes-barackos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • 2-3 őszibarack
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

 

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

A töltelékhez a cukrot és a tojásokat gépi habverővel felhabosítjuk, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat, hozzáadjuk a darált mandulát. Megtöltjük vele az elősütött pitét, és szépen belenyomkodjuk a cikkekre vágott barackokat. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Szedres-almás rácsos pite

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 7 dkg porcukor

Töltelék:

  • szóráshoz, fahéjas cukor
  • 1 db (kenéshez) tojás
  • 1 kiskanál fahéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 60 dkg (hámozva, apró kockákra vágva) alma
  • 3 evőkanál darált keksz
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 15-20 db szeder
Kategóriadesszert
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet a vajjal/margarinnal, a porcukorral és a sütőporral elmorzsoljuk, majd a tojássárgáját is hozzáadva tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, kibélelünk vele egy kb. 22 cm átmérőjű piteformát, a felesleges részeket levágjuk. 15 percre hűtőbe tesszük, közben a sütőt 190 °C-ra melegítjük. A tészta tetejére akkora sütőpapírt fektetünk, hogy teljesen beborítsa, és valamilyen nehezékkel (bab, rizs stb.) megtöltjük a formát. Így sütés közben nem púposodik fel, és az oldalán is a helyén marad (ezt hívják vakon sütésnek). Így tesszük a sütőbe kb. 15 percre, amíg a tészta széle világosbarna lesz. Kivesszük a sütőből, és a magokat a sütőpapírral együtt kiemeljük (legközelebb újra használható, de fogyasztásra már nem alkalmas). Ekkor a tészta alja még nyers, ezért pár percre még visszatesszük, majd kivesszük. Amint langyosra hűlt, tetszés szerint tölthetjük. A leeső tésztarészt a piték tetejéhez vagy rácsozáshoz elhasználhatjuk, ha nincs szükség rá, kis kekszeknek megsüthetjük.

Az alapot elkészítjük, az alapreceptben leírtak szerint elősütjük, a leeső részeket félretesszük, abból lesz rács a tetején. A hozzávalókat – a szeder kivételével – tálba mérjük, óvatosan összekeverjük, és az előkészített piteformába simítjuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, a tölteléket berácsozzuk vele. A rácsok közé 1-2 szem szedret nyomunk, a rácsokat fahéjas kristálycukorral megszórhatjuk. 20-25 perc alatt készre sütjük.

A receptek a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számában jelentek meg. Fizess elő rá te is! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top