Indiai padlizsánkrém házi naan kenyérrel
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3-4 evőkanél olívaolaj
- 1 teáskanál garam masala
- 1 dl (sűrű) natúr joghurt
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 80 dkg padlizsán
Naan kenyér:
- 45 dkg + nyújtáshoz liszt
- pár csipet só
- sütéshez olaj
- 5 dkg vaj
- 7 g (szárított) élesztő
- 3,5 dl natúr joghurt
Elkészítés
Keverjük össze a kenyér hozzávalóit, adjunk hozzá annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható kenyértésztát kapjunk. Dolgozzuk össze, és kelesszük 1,5 órán át. Közben készítsük el a krémet: a megmosott padlizsánokat gázlángon (vagy faszenes grillen, esetleg sütőben) süssük puhulásig, amíg a héjuk megfeketedik. Hagyjuk kihűlni. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg az olívaolajon, adjuk hozzá a fűszereket, pirítsuk meg. Tegyük hozzá a meghámozott padlizsánt, 2 gerezd aprított fokhagymát, a joghurtot, majd turmixoljuk le. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt! A kenyértésztából gyúrjunk kis gombócokat, lisztezett felületen nyújtsuk ki 2 mm vékonyra. (Kb. 30 darab lesz belőle.) Serpenyőben kevés olajon, nagy lángon süssük oldalanként kb. 1-1 perc alatt készre.
Tökös-paprikás tepsis tarja
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- sütéshez olaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 db paradicsom
- 50 dkg kápia paprika
- 80 dkg tarja
- 50 dkg tök
Elkészítés
A tarját szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, kenjük meg a zúzott fokhagymával. A szeleteket kevés olajon süssük elő. A csumájától megfosztott paprikát és a paradicsomot karikázzuk, a megtisztított tököt kockázzuk, a hagymát szeleteljük fel. A felét rétegezzük egy tepsi aljára, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg kevés olajjal, helyezzük rá az elősütött hússzeleteket, majd fedjük be a maradék zöldséggel. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk rá a hús zsiradékát. Fedjük le alufóliával, süssük 220 °C-os sütőben 1 órát, majd vegyük le a fóliát, és pirítsunk rá kb. 10 perc alatt.
Csípős csirkés-zöldséges cukkini
Hozzávalók 4 személyre:
- ízlés szerint só
- 20 dkg (morzsolt) kukorica
- 40 dkg paradicsomkonzerv
- ízlés szerint chilipor
- 2 db kápia paprika
- 30 dkg csirkemell
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 dl tejszín
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db cukkini
Elkészítés
Nagy serpenyőben hevítsük fel az olajat, és nagy lángon süssük át a felkockázott hagymát, csirkemellet, paprikát, illetve a kukoricát. Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, az aprított fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint adjunk hozzá chilit. Főzzük 15 percet, végül keverjük hozzá a tejszínt (ettől krémesebb, lágyabb lesz a szósz). A cukkiniket vájjuk ki, töltsük meg a szósszal, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 230 °C-on süssük készre 20 perc alatt. Tortillával tálaljuk.
Cukkinis, füstölt sonkás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg aszalt paradicsom
- 10 dkg (főtt) füstölt sonka
- 1 teáskanál sütőpor
- ízlés szerint őrölt bors
- 12,5 dkg (olvasztott) vaj
- 2 dl tej
- 1 dl olaj
- 1 db tojás
- ízlés szerint só
- 20 dkg cukkini
Elkészítés
Forgassuk össze a lisztet és sütőport, majd külön tálban keverjük össze a reszelt cukkinit, a tojást, a puha vajat, az olajat és a tejet. Vegyítsük a két elegyet, adjuk hozzá az ízesítőket: a felcsíkozott sonkát, a darabolt aszalt paradicsomot, sót, borsot, kakukkfüvet. 12 muffinformát béleljünk ki papírkapszlival, osszuk szét bennük a tésztát. 200 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.