Gasztro

Még ehetjük a zsíros csipszeket

Késik a transzzsírsavakat tiltó szabályozás, így egyelőre maradnak a polcokon a szívre káros élelmiszerek.

Pizzás kifli, csipsz, kakaós ostya – nemcsak ezekben az élelmiszerekben vannak transzzsírsavak, hanem még sok másikban is. Eredetileg szeptember elsejétől szabályozták volna itthon a boltokban kapható élelmiszerek transzzsírsavtartalmát.  A rendelet szerint az adott élelmiszer 100 grammjában nem lehet 2 grammnál több.

Miért veszélyesek a transzzsírsavak?

A transzzsírsavak javítják a termék állagát, és hosszabb ideig megőrzik a termék minőségét. Közben pedig destabilizálják a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okozhatnak. Tönkreteszik az ereket, érelmeszesedést okozhatnak.

Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

Egyelőre mégsem vezetik be szeptember elsejétől, de valamikor még ebben az évben megtörténhet a Világgazdaság információ szerint.

Naponta 5-6 grammot fogyasztunk el belőle a Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatai szerint, és óvatos becslések szerint évente 1000 ember halálát lehetne elkerülni Magyarországon ezek mellőzésével.

A transzzsírsavak a növényi olajok ipari feldolgozása közben keletkeznek, és hogy pontosan mennyi van egy általad szeretett csokoládéban, megnézheted az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet táblázatában.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top