Pizzás kifli, csipsz, kakaós ostya – nemcsak ezekben az élelmiszerekben vannak transzzsírsavak, hanem még sok másikban is. Eredetileg szeptember elsejétől szabályozták volna itthon a boltokban kapható élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. A rendelet szerint az adott élelmiszer 100 grammjában nem lehet 2 grammnál több.
Miért veszélyesek a transzzsírsavak?
A transzzsírsavak javítják a termék állagát, és hosszabb ideig megőrzik a termék minőségét. Közben pedig destabilizálják a szívizomsejtek membránját, ezáltal ritmuszavarokat, hirtelen szívhalált okozhatnak. Tönkreteszik az ereket, érelmeszesedést okozhatnak. Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány |
Egyelőre mégsem vezetik be szeptember elsejétől, de valamikor még ebben az évben megtörténhet a Világgazdaság információ szerint.
Naponta 5-6 grammot fogyasztunk el belőle a Magyar Nemzeti Szívalapítvány adatai szerint, és óvatos becslések szerint évente 1000 ember halálát lehetne elkerülni Magyarországon ezek mellőzésével.
A transzzsírsavak a növényi olajok ipari feldolgozása közben keletkeznek, és hogy pontosan mennyi van egy általad szeretett csokoládéban, megnézheted az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet táblázatában.