Kotopita (csirkés lepény)
Hozzávalók:
- 3 evőkanál liszt
- 1 csomag (8 lapos) réteslap
- ízlés szerint szerecsendió
- 10 dkg feta
- 500 (zöldséglevesben főzve, feldarabolva) csirkemell
- pár csepp olívaolaj
- ízlés szerint őrölt bors
- 4 dl tej
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db tojás
- pár csipet só
- 3 evőkanál margarin
Elkészítés
A csirkemellfilét főzzük meg zöldséglevesben, majd a húst daraboljuk fel.
A besamelmártáshoz egy serpenyőben olvasszuk fel a margarint, amikor elolvadt, keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük hozzá a tejet, szerecsendiót, sót, borsot, ízlés szerint. Főzzük sűrű krémmé! Ekkor üssük bele egyenként a két tojást, keverjük át. Adjuk hozzá a megfőzött, feldarabolt csirkét és morzsoljuk bele a fetasajtot.
Kenjünk ki egy közepes tepsit olajjal és terítsük szét az alján a réteslapok felét úgy, hogy a széle kilógjon a tepsiből. Öntsük rá a tölteléket és fedjük be a maradék réteslappal. Hajlítsuk be a tészta széleit is, és egy éles késsel vágjuk fel négyszögekre. Tetejét kenjük be vékonyan olívaolajjal.
Tipp: Feltekerhetjük hosszában, rétesszerűen, ebben az esetben 4 laponként töltsük meg.
Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig. Feldarabolva, salátával tálaljuk.
Szuvlaki – házi pitakenyérrel
Szuvlaki:
- nyárshoz vöröshagyma
- 1 dl olívaolaj
- ízlés szerint oregánó
- nyárshoz paradicsom
- 1 db citrom leve
- nyárshoz (zöld vagy piros) kaliforniai paprika
- 50 dkg sertéshús
Házi pitakenyér:
- 100 g liszt
- fél teáskanál só
- 60 ml olívaolaj
- 100-140 ml víz
- 1 teáskanál koriander
- 100 g fehér tönkölyliszt
- 1 teáskanál őrölt római kömény
Elkészítés
A húst vágjuk fel kb. 2 cm-es kockákra. Tegyük egy tálba és locsoljuk meg olajjal, a citrom levével, fűszerezzük oregánóval, sóval, borssal. Vágjuk nagyobb darabokra a hagymát, a paprikát és a paradicsomot, és ezt is tegyük a tálba. Forgassuk át a páclével, majd hűtőben érleljük néhány órára. Majd nyársra tűzve, grillserpenyőben vagy grillsütőn, többször megforgatva süssük készre.
Tzatzikivel és pitakenyérrel tálaljuk.
A lepény sütéséhez keverjük össze a kétféle lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálban. Locsoljunk hozzá az olívaolajból, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a tésztát egy nagy gombóccá és hagyjuk fél órát állni. Ezután formázzunk belőle golflabda méretű kisebb gombócokat (kb. 6 darab lesz), majd nyújtsuk ki. Grillserpenyőben mindkét oldalán süssük át.
Bugatsa (rétes krémes töltelékkel)
Hozzávalók:
- 18 dkg cukor
- 3 db tojás
- 5 dl tej
- 5-6 dkg (olvasztott) vaj
- 8 lap réteslap
- 1 db narancs reszelt héja
- a tetejére (fahéjjal) porcukor
- 10 dkg búzadara
Elkészítés
Keverjük robotgéppel krémesre a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a búzadarát is. Egy kevés tej hozzáadásával keverjük csomómentesre, majd a maradék tejet is hozzáöntve alacsony hőfokon, állandó kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé. Ízesítsük a narancs lereszelt héjával.
Egy nagy kerek forma alját kenjük ki olvasztott vajjal, majd rétegenként tegyünk bele 5 réteslapot, egyenként, olvasztott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5. lap után öntsük rá a grízes krémet, majd fedjük be a maradék 3 réteslappal, ezt is egyenként, vajjal meglocsolva. A kilógó széleket hajtsuk vissza, locsoljuk a tetejére a maradék olvasztott vajat és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 20 percig, amíg a teteje enyhén megpirul. Amikor kissé kihűlt, szórjunk meg porcukorral, fahéjjal.