Házi levescipó
Hozzávalók 4 cipóhoz:
- 25 dkg (BL 80) liszt
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 dl tej
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg élesztő
- 25 dkg búzaliszt
Elkészítés
A lisztet szórjuk dagasztótálba, az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben. Adjuk az élesztőt a liszthez a sóval és a vízzel együtt. Dagasszuk ruganyos állagúra a tésztát, majd konyharuhával fedjük le, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 1 óra alatt. Mikor megkelt, lisztezett deszkán gyúrjuk át, majd osszuk négy egyforma méretű golyóra. Formáljunk cipókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben kelesszük ismét 1 órán keresztül. Tegyük 230 °C-os sütőbe, időnként spricceljük meg vízzel a tetejüket. Kb. 15 perc alatt süssük készre.
A tálaláshoz vágjuk le a cipók felső részét, majd kanállal vagy kézzel szedjük ki a puha kenyérbelet. Vigyázzunk, hogy ne vékonyítsuk el túlságosan a cipó alját, akkor nem folyik ki a levesünk.
Sajtkrémleves cipóban
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 evőkanál liszt
- 30 dkg (reszelt) gouda
- ízlés szerint szerecsendió
- 2 evőkanál vaj
- 8 dl tej
- ízlés szerint bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- pár csipet só
- tálaláshoz snidling
Elkészítés
A vajon pároljuk meg a tisztított, apróra vágott hagymákat, majd szórjuk hozzá a lisztet. Készítsünk világos rántást, majd apránként öntsük fel a tejjel. Keverjük csomómentesre, reszeljük hozzá a sajtot. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Akkor kész a leves, amikor a sajt teljesen felolvadt benne. Megszórhatjuk snidlinggel vagy friss petrezselyemmel, és a kivájt cipókban tálaljuk.
Burgonyakrémleves baconnel
Hozzávalók 4 személyre:
- jó pár csipet só
- 15 dkg bacon
- ízlés szerint bors
- 1 db babérlevél
- 80 dkg burgonya
- 2 dl főzőtejszín
- 10 dkg gouda
Elkészítés
A bacont csíkozzuk fel, egy lábasban süssük piros-ropogósra. Szedjük ki egy szűrőkanállal, a visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felkockázott burgonyát és a babérlevelet. Pirítsuk át, majd öntsük fel 6 dl vízzel. Főzzük puhára a burgonyát, majd a babérlevelet kivéve botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, sót és borsot. Forraljunk egyet rajta, szórjuk bele a ropogós bacont, majd a kivájt cipóban tálaljuk.
Citromos-tárkonyos csirkeraguleves gombával
Hozzávalók 4 személyre::
- 2 teáskanál liszt
- 1 db karalábé
- 1 teáskanál tárkony
- 15 dkg csiperke gomba
- fél db zellergumó
- 10 dkg zöldborsó
- 1 db citrom
- 2 db fehérrépa
- 50 dkg csirkemell
- 2 dl tejszín
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 db sárgarépa
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- pár csipet só
- 1 evőkanál tárkonyecet
Elkészítés
A tisztított hagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg az olajon. Adjuk hozzá a felkockázott csirkét, sózzuk és borsozzuk, szórjuk meg tárkonnyal. Kicsit pirítsuk, amíg kifehéredik, ekkor adjuk hozzá a megtisztított, felkockázott fehér- és sárgarépát, zellert és karalábét. Öntsük fel kb. 1 liter vízzel, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Mikor már csak éppen roppanósak, adjuk hozzá a felszeletelt gombát és a zöldborsót. A tejfölt keverjük el a liszttel, tejszínnel, és ezzel sűrítsük be a levest. Ízesítsük a tárkonyecettel, a citrom kifacsart levével, kevés sóval, borssal. Szedjük forrón a kivájt cipókba, azonnal tálaljuk.
Csípős kolbászos bableves
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 1 l húsleves
- 30 dkg kolbász
- 2 db paradicsom
- 1 szál fehérrépa
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 szál sárgarépa
- pirításhoz olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- tálaláshoz tejföl
- 15 dkg (konzerv) fehér bab
Elkészítés
A tisztított hagymát vágjuk apróra, dinszteljük meg kevés olajon. Adjuk hozzá a felkarikázott csípős kolbászt, pirítsuk zsírjára. Tegyük bele a tisztított, felszeletelt sárgarépát, fehérrépát, a félbevágott paradicsomot, az aprított fokhagymát, majd öntsük fel a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket. Végül tegyük bele a leszűrt babot, és még egyet forraljunk a levesen. Tegyük a kivájt cipókba, tejföllel kínáljuk.
Hagymaleves zöldfűszerekkel és sajttal
Hozzávalók 4 személyre:
- pár csipet só
- 8 dl húsleves
- 15 dkg gouda
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 teáskanák tárkony
- 1 szál póréhagyma
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 evőkanál vaj
- 2 dl fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg salátahagyma
Elkészítés
A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a megtisztított és vékonyra szelt hagymákat. Amikor egy kicsit már megdinszteltük, szórjuk rá a barna cukrot, majd hagyjuk, hogy kicsit karamellizálódjon. Először öntsük fel a fehérborral, majd a húslevessel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a zöldfűszereket. Forraljuk össze, reszeljük bele a sajtot, majd szedjük a kivájt levescipókba, és tálaljuk.
A receptek a Nők Lapja Konyha legfrissebb számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!