Habos szilvás
Tészta:
- 1 csésze + 2 ek. liszt
- 1 ek. cukor
- 1/4 tk. só
- 3-4 ek. víz
- 6 ek. vaj
Töltelék:
- 1/3 csésze cukor
- 3 ek. víz
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 3 ek. étkezési keményítő
- 4 szem szilva
- 1 tk. mandulaaroma
Tojáshab:
- 1/3 csésze cukor
- 3 tojásfehérje
- 1/4 csésze víz
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A tésztához a hozzávalókat gyorsan összedolgozzuk, nem baj, ha a tészta morzsalékos, a hűtőben összeáll. Majd minimum egy órára hűtőbe tesszük. A szilvát feldaraboljuk, és cukorral, valamint a vaníliás cukorral összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert keményítőt és az aromát. A tojásfehérjét félkeményre verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a vízzel elkevert cukrot és a vaníliás cukrot. A tésztával kibélelünk több kicsi vagy egy nagyobb sütőformát, majd 180 fokos sütőben 5-6 percig elősütjük. Ha ezzel megvagyunk, mehet bele a szilva, és habzsákból nyomjuk rá a fehérjehabot. 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süssük pirosra.
Szilvás gyümölcskenyér
Hozzávalók:
- 2 csésze liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- 1/2 csésze (reszelt) alma
- 1/2 csésze görög joghurt
- 1/2 csésze méz
- 3/4 csésze (durvára vágott) dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 ek. szegfűszeg
- 1/2 ek. fahéj
- 1 tojás
- 2/3 csésze cukor
- másfél csésze (durvára vágott) szilva
Elkészítés
A feladat végtelenül egyszerű: A folyékony hozzávalókat, a mézet és a joghurtot összekeverjük, egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a szegfűszeget, a fahéjat, a cukrot a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a nedves elegyhez. Ha ezzel megvagyunk, mehet hozzá az alma, a szilva és a dió is. 180 fokos sütőben 50-60 percig sütjük.
Szilvachutney
Hozzávalók:
- ízlés szerint só
- 3 db szilva
- 1 teáksanál cayenne bors
- 2 teáskanál chilikrém
- másfél evőkanál barnacukor
- 100 ml fehér borecet
- 1/4 teáskanál fahéj
- 3-4 evőkanál víz
- 1 db lila hagyma
- fél evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustármag
Elkészítés
A hagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a szilvát, a cukrot és a fűszereket, egy kevés vizet is adunk hozzá, hogy ne égjen le. Ha megfőtt, az ecettel kicsit savanyítjuk, és még néhány percig forraljuk, majd adunk hozzá egy kevés sót.