Gasztro

Csokimánia: 4 ellenállhatatlan finomság

Menthetetlenül beköszöntött az ősz, úgyhogy mostantól legálisan falhatunk csokit minden mennyiségben...

Tejcsokoládés szelet fahéjas körtével

Piskóta, hozzávalók 16 szelethez:

  • 13 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1,2 dl olaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél evőkanál kakaópor

Krém:

  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 3 dl (felverve 30 dkg) habtejszín
  • tetejére kakaópor
  • 1 evőkanál zselatin

Párolt körte:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 (nyári körte) körte
  • 2 evőkanál méz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő55 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A kakaós piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, belecsurgatjuk az olajat, végül belekeverjük a kakaóval és sütőporral elegyített lisztet. Sütőpapírral bélelt, 20×25 cm-es tepsibe, téglalap alakúra kenjük, és 170 °C-on 12 perc alatt megsütjük. (Ha van, használhatunk szögletes alumíniumkeretet is.) A körtét megmossuk, kicsumázzuk, héjastul kockára vágjuk. A vajat/margarint, a körtét, a mézet összekeverjük, majd egy kevés vízzel összepároljuk. Amikor megpuhult, de nem esett szét, rászórjuk az őrölt fahéjat, elkeverjük, félretesszük. A krémhez a tejet, a zselatint és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforraljuk, majd félretesszük. Belekeverjük a darabokra tördelt tejcsokoládét, keverjük, míg felolvad, majd kihűtjük. A fahéjas körtét a kihűlt piskótára kenjük (hagyjuk a keretben vagy a tepsiben). A tejes-csokoládés alapot, ha megdermedt, langyosra melegítjük, majd a felvert tejszínhabból egy keveset belekeverünk, végül az egészet összeforgatjuk vele. A kész csokoládékrémet a körtés piskótára szedjük, simára kenjük a tetejét. Kakaóval meghintjük, a kés pengéjét belenyomkodva megmintázzuk. Tálalás előtt kb. 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Panettone csokoládéval

Piskóta, hozzávalók 14 szelethez:

  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dkg (friss) élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 11 dkg vaj
  • 2 dl (langyos) tej
  • 1 db tojás
  • 8 dkg mazsola
  • 10 dkg étcsokoládé cseppek

Csokoládémáz:

  • 3 dkg cukor
  • 1,25 tej
  • 12,5 dkg étcsokoládé
  • 1 dl habtejszín
Kategóriadesszert
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát forrásban lévő vízbe tesszük, pár perc után leszűrjük. A tejet kissé meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, kevés liszttel meghintjük, addig pihentetjük, amíg a többi alapanyagot egy tálba mérjük. A lisztet, a puha vajat vagy margarint, a porcukrot, a tojássárgáját és a tojást összekeverjük, hozzáadjuk az élesztős elegyet, majd fakanállal alaposan kevergetve lágy tésztát készítünk. (Nem gyúrjuk vagy dagasztjuk, mivel lágy szerkezetű tésztát kapunk, nem keményedik meg, nem is formázható belőle cipó.) Belekeverjük a mazsolát, a kandírozott gyümölcsöket és a csokoládét is. A kész tésztát egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába tesszük. 50 °C-os sütőben a duplájára kelesztjük. (A sütő aljába tegyünk egy plusz tepsit, hogy a növekvő tészta arra csepegjen.) Amikor megkelt, kivesszük, a sütőt 170 °C-ra állítjuk, és ha felmelegedett, a panettonét visszatesszük. 30-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Rácsra fordítjuk, a formában hagyjuk kihűlni. A mázhoz a tejszínt a cukorral és a tejjel felforraljuk, végül belekeverjük a csokoládét, megvárjuk, míg elolvad. A kihűlt kuglófra öntjük.

 

 

Fehér csokoládés tejszíntorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű tortához:

  • 17,5 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 7 dkg vaj
  • 5 dkg kakaópor

Krém:

  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg fehér csokoládé
  • 2 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 1 dkg zselatin

Díszítés:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • kevés sárgabaracklekvár
Kategóriadesszert
Elkészítési idő120 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A piskótához a tojásokat a cukorral pár perc alatt habosra verjük (míg kifehéredik és többszörösére nő), majd óvatosan belekeverjük az olvasztott vajat/margarint, végül óvatosan beledolgozzuk a kakaóval összeszitált lisztet. A masszát a tortakarikába öntjük, egyenesen elkenjük a tetejét. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd félretesszük, hogy teljesen kihűljön.

 

A krémhez a tejet, a tojássárgáját, a zselatint és a cukrot közepes lángon összefőzzük, a tűzről levéve belekeverjük a darabokra tört fehér csokoládét. Simára keverjük, hagyjuk kihűlni. A piskótát három lapba vágjuk, a formát, amiben sült, oldalt – a formánál magasabb papírcsíkkal – kibéleljük, majd beletesszük az alsó piskótalapot. (A tortát a karikában töltjük, így a krém nem folyik ki az oldalán.) A tejszínt habbá verjük, majd a korábban lefőzött, még langyos alapkrémhez keverjük. Harmadát az alsó piskótalapra kenjük, majd rátesszük a következő piskótát. Erre ismét a krém harmadát kenjük, majd az utolsó piskótalapot is ráhelyezzük. A maradék krémet a torta tetejére kenjük. Legalább 6 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

A díszítéshez egy sima felületű tálcát vagy kartonlapot átlátszó fóliával vonunk be. A fehér csokoládét vízgőzön megolvasztjuk úgy, hogy hígan folyós legyen, de kézmeleg maradjon. Folyamatosan kevergetjük. Levesszük a gőzről, gyakori keverés mellett hagyjuk hűlni. Ha már kezd visszadermedni, de még kenhető állagú, a fóliázott alapon egy késsel elkenjük. Hűtőszekrényben dermesztjük felhasználásig. A tortáról tálalás előtt lehúzzuk a fémkarikát és a papírt. A torta oldalát bekenjük baracklekvárral, és 150 °C-on megpirított szeletelt mandulával beszórjuk. Az elkészített csokoládélapot levesszük a fóliáról, darabokra törjük, ezzel díszítjük a torta tetejét.

 

 

 

Lisztmentes brownie diákcsemegével

Hozzávalók 30×25 cm-es tepsihez:

  • 20 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 15 dkg vaj
  • 35 dkg étcsokoládé
  • 2,5 dkg tejszín
  • 15 dkg diákcsemege
Kategóriadesszert
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat vagy margarint mikrohullámú sütőben felmelegítjük, majd belekeverjük a csokoládét, simára dolgozzuk. A tojásokat a cukorral robotgéppel nagyon habosra keverjük, majd beleöntjük a vajas/margarinos csokoládét (ha megszilárdult, újra megmelegítjük, hogy folyós legyen). Hozzáadjuk a tejszínt, alaposan elkeverjük. (A massza összeesik, ez nem baj.) Egy 30×25 cm-es tepsi oldalát kivajazzuk, alul sütőpapírral kibéleljük, ebbe öntjük a masszát. A tetejét simára húzzuk, megszórjuk a kissé összedarabolt diákcsemegével. 170 °C-ra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Ekkor a teteje repedezett lesz, a belseje kissé puha. Kínálhatjuk vaníliafagylalttal vagy csokoládéöntettel.  

A receptek a Nők Lapja Konyha legfrissebb számában jelentek meg. Fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top