Zöldségkrémleves fahéjjal
Hozzávalók (2 személy részére):
- pár csipet só
- fél mokkáskanál kurkuma
- 1 db burgonya
- 1 db fehérrépa
- 1 kiskanál fahéj
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 db sárgarépa
- pirításhoz olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 késhegyni őrölt római kömény
Elkészítés
Kevés olajon pirítsuk le a felaprított hagymát. Dobjuk rá a feldarabolt sárga- és fehérrépákat, majd burgonyát. Pároljuk saját levében a zöldségeket, majd öntsünk hozzá 6-8 deci vizet, és főzzük puhára. Fűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel, kurkumával és fahéjjal, majd botturmix segítségével pürésítsük össze.
Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy pirított szalonnakockákkal.
Tipp: Bátran variáljuk az ízeket attól függően, hogy mi van még otthon: mehet bele akár egy kevés maradék karfiol, vagy egy maroknyi vörös lencse is.
Almás, fahéjas csirke
Hozzávalók (2 személy részére):
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kiskanál fahéj
- 1 db (filé) csirkemell
- 1 doboz (kisebb) natúr joghurt
- 3-4 db alma
Elkészítés
A csirkét kockázzuk fel, öntsük le a joghurttal. Fűszerezzük egy kevés sóval (vagy grill fűszerkeverékkel), a fahéjjal, a zúzott fokhagymával és néhány órára tegyük a hűtőbe.
Az almákat meghámozzuk, szeletekre vágjuk, kisebb tepsibe vagy jénai tál aljára fektetjük. Öntsük a tetejére a fahéjas, joghurtos csirkét és alufóliával letakarva, közepes lángon süssük úgy fél órát. Ekkor vegyük le a tetejét, forgassuk össze a húst és az almát, majd fedő nélkül süssük készre. Köretnek rizs, vagy krumplipüré jól illik hozzá.
Fahéjas püspökkenyér
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 18 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 pohár natúr joghurt
- 10 dkg margarin
Töltelék:
- 5 evőkanál cukor
- 2 kiskanál fahéj
Elkészítés
Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként dolgozzuk bele a tojásokat. Adjuk hozzá a joghurtot, majd a sütőporral elkevert lisztet. Egy közepes püspökkenyérformát béleljünk ki sütőpapírral, tegyük bele a tészta egyharmadát. Szórjuk meg a fahéjas cukor felével. Kenjünk rá újabb adagot a tésztából, szórjuk meg ismét a fahéjas cukorral. Fedjük be a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben süssük kb. 170 fokon 40 percig. Végezzünk tűpróbát. Ha szükséges, még 5 percre visszatehetjük sülni.