Az ellenőrzés során 48-féle száraztészta laboratóriumi vizsgálatát végezték el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai, figyelembe véve a Magyar Élelmiszerkönyv erre vonatkozó irányelveit.
A termékminták 6 százalékánál a megengedettnél nagyobb nedvességtartalmat találtak, a száraztészták 15 százaléka pedig a címkén feltüntetett tojástartalomnál lényegesen kevesebb tojást tartalmazott. Leginkább a 8 tojásos száraztésztákkal volt gond: előfordult olyan termék is, amely a címkén jelölt 8 tojás helyett csupán három és fél tojást tartalmazott kilogrammonként.
A száraztészták nedvességtartalma is fontos paraméter, a magasabb nedvességtartalom ugyanis elősegítheti a mikrobák elszaporodását, a romlási folyamat felgyorsulása miatt pedig rövidül a termék eltarthatósági ideje. A tojástartalom pedig a száraztészták egyik legfontosabb minőségi paramétere, mert ez alapján választanak a fogyasztók.
A tojástartalommal kapcsolatos jogsértések miatt a hatóság az érintettekre fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.