Citromos-kókuszos kalács
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 500 g liszt
- 1 tojás
- 8 dkg vaj
- 3 ek. cukor
- 2 dl tej
- 1 tasak élesztő
Töltelék:
- 100 g vaj
- 4 ek. citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
- 100 g kókuszreszelék
Kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A tejet langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a krémet: a vajat megolvasztjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Hűvös helyen állni hagyjuk. Ha megkelt a tészta, sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyiket. A téglalapot megkenjük a citromos-kókuszos töltelékkel, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A feltekert rudat hosszában, közepén elvágjuk úgy, hogy a végén 2-4 cm-t egyben hagyunk. A két szárat összefonjuk-tekerjük, majd a kész kalácsot a tepsire helyezzük, és kelni hagyjuk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el, majd közvetlenül sütés előtt mindkét kalácsot lekenjük egy felvert tojással, és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Citromos-kókuszos emeletes torta
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 7 dkg kókuszreszelék
- 1 db citrom reszelt héja
- 350 g natúr joghurt
- 4 evőkanál citrom leve
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 dl olaj
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
Krém:
- 3 evőkanál citrom leve
- 2 dl habtejszín
- 2 db citrom reszelt héja
- 3-4 evőkanál kókuszreszelék
- 10 dkg krémsajt
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az étolajat, a joghurtot, a citromlevet és a citrom héját, és kikeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kókuszreszelék), majd a két tál tartalmát összekeverjük. Kivajazunk és kilisztezünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát a tortaformába öntjük, és sütőbe toljuk 30-35 percre. Tűpróbával teszteljük, ha kész, hűlni hagyjuk. Ha a sütemény teljesen kihűlt, elkészítjük a krémet: a krémsajtot kikeverjük a porcukorral, a citromhéjjal, a citrom levével, a habtejszínt pedig kemény habbá verjük. A két tál tartalmát összekeverjük és a legvégén hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. A süteményt félbevágjuk, tortatálra helyezzük az alsólapot, egyenletesen elkenjük rajta a krém felét, majd ráhelyezzük a felső lapot, majd annak a tetején elkenjük a maradék krémet. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Citromos-kókuszos pohárkrém
Hozzávalók kb. 8 adaghoz:
- 20 dkg tejföl
- 1 db citrom leve
- 3 dl habtejszín
- 1 db citrom reszelt héja
- 3 evőkanál (elhagyható) kókuszreszelék
- 3-4 evőkanál porcukor
- 8 evőkanál limoncello
- 20 dkg babapiskóta
Elkészítés
A tejfölt kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan összekeverjük a cukros-citromos tejföllel, majd végül hozzákeverjük a kókuszreszeléket is. A babapiskótát kisebb – a tálaló poharaknak megfelelő méretű – darabokra törjük. Egy lapos edénybe öntjük a citrom levét és a limoncellót. A poharak aljára kis adag krémet kanalazunk, majd a limoncellós citromlében pár pillanatra megmártott babapiskóta darabokat a krémre helyezzük, és tovább folytatjuk a rétegezést egészen a pohár tetejéig úgy, hogy legfelül krémmel zárjuk a sort. A kész pohárkrémeket néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor kókuszreszelékkel szórjuk meg.