Ha van egy remek recepted, akkor otthon is elkészítheted a kürtőskalácsot, majd megforgathatod, kókuszos, diós, vaníliás cukorban. Én legjobban a fahéjasat szeretem, imádom, amint egy-egy vásáron illata belengi az utcát!
A receptet még évekkel ezelőtt Berkenyén tanultam, ahol néhány napig tréningeztünk. Egy nyolcvanvalahány éves sváb néni készítette akkor, aki még a recept mellé elmesélte hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az oroszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó lett volna megörökíteni az utókornak…
Kürtős kalács
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 kg liszt
- kívülre cukor
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 30 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
- kívülre fahéj
- 4 dkg (friss) élesztő
- 10 dkg porcukor
Elkészítés