Indiai mungó dahl leves
Indiában a leveseket dahl-nak nevezik, és alapvetően főételként fogyasztják. A dahlok készülhetnek vörös lencséből, feles borsóból, mungóbabból és csicseriborsóból. Amellett, hogy tápértékük igen magas, a bennük lévő vitamin- és ásványianyag-tartalom sem elhanyagolható. Fogyasztásuk minden korosztály számára előnyös. Kiváló fehérjeforrások!
Indiai mungó dahl leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 l víz
- 1 db paradicsom
- 1 db burgonya
- 1 kiskanál kurkuma
- 2 evőkanál tisztított vaj (ghi)
- 1 kiskanál őrölt római kömény
- 1 db (csípős, hegyes) zöldpaprika
- 1 dl mungó dahl
Elkészítés
Váltott vízben többször mossuk meg a dahlt vagy a borsót, majd tegyük fel főni egy edénybe, és adjuk hozzá a kurkumát és a sót is. A forrásban lévő levesről folyamatosan szedjük le a habot. A darabokra vágott burgonyát tegyük szintén az edénybe, és fedő alatt főzzük. Egy serpenyőben melegítsük fel a ghít, és pirítsuk meg benne a fűszereket a következő sorrendben: római kömény, zöld hegyes paprika. Amikor a fűszerek és paprika már megpirultak, öntsük hozzá a szétfőtt mungó dahlhoz. Ezután adjunk hozzá felvágott paradicsomszeleteket, és még tíz percig főzzük. Ha a tűzről levéve tejfölt vagy joghurtot keverünk a levesbe, ízletesebb lesz.
Indiai fűszeres spenót (SAK)
Az indiai főételek, curryk elkészítésének az a lényege, hogy úgy főzzük meg a zöldségeket, hogy ízüket kihangsúlyozzuk, és tápértéküket megőrizzük. A zöldségek és a fűszerek összeválogatásának harmóniája adja azt az ízt, mely az indiai konyha egyedülállóságának záloga. Lehetőségeinkhez mérten használjunk friss, szezonális zöldségeket.
Indiai fűszeres spenót (SAK)
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/4 kg burgonya
- 1 kávéskanál római kömény
- 2 evőkanál (sütéshez) tisztított vaj (ghi)
- 1 kg spenótlevél
- 3 kávéskanál őrölt koriander
- 1 db (hegyes, csípős) zöldpaprika
- 1 kávéskanál lepkeszegmag
- 1 kávéskanál ánizs
Elkészítés
Mossuk meg a spenótot, és a szárát távolítsuk el. Felvágni nem szükséges. A burgonyát kockázzuk fel.
Tegyünk egy edénybe ghít vagy olajat, és pirítsuk meg benne a köményt, az ánizst, majd végül a lepkeszegmagot. A lepkeszegmag után rögtön tegyük bele a spenótot, fedjük le, és főzzük tíz percig. Közben többször keverjük meg. A burgonyát süssük ki bő, forró ghíben, keverjük a spenóthoz, majd tegyük bele a felvágott zöldpaprikát, az őrölt koriandert, és sózzuk meg. Fedő alatt még öt percig főzzük.
Indiai banános darapuding (Halava)
Méltó befejezése lehet egy hétköznapi, de akár egy hétvégi ebédnek is valamilyen indiai édesség. Ezek az édességek általában tejtermékekből, friss gyümölcsökből, gabonából, csicseriborsó-lisztből vagy olajos magvakból készülnek, és igen ízletesek. A fehér cukrot helyettesíthetjük finomítatlan nádcukorral, nyírfacukorral, barna cukorral vagy mézzel.
Indiai banános darapuding (Halava)
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 dl cukor
- 10 dkg vaj
- 8 dl víz
- 2 db banán
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 2 dl búzadara
Elkészítés
Tegyük fel a vizet a cukorral főni. Egy másik edényben olvasszuk fel a vajat, és állandó kevergetés mellett pirítsuk barnára a búzadarát. Amikor a cukros víz felforrt, öntsük rá a megpirított darára. Nagyon óvatosan és kis részletekben öntsük, nehogy megégessük magunkat a felcsapó gőzzel! Alaposan keverjük el, majd fedjük le az edényt, és vegyük le a tűzről. Keverjük meg egyszer-kétszer, majd a fedőt tegyük vissza. Negyed óra múlva kész. A 3 banánt felkarikázzuk, és belekeverjük a még forró darapudingba a vaníliás cukorral együtt.
A furcsa hozzávalók miatt senki ne aggódjon, keleti boltokban vagy fűszerekre specializálódott helyeken könnyen beszerezhetők!