Idén már kétszer sütöttünk mézeskalácsot a gyerekkel. Frici először január végén találta ki, hogy szeretne mézeskalácsot enni, én meg rögtön rávágtam, hogy persze, drágám. Titkon irigykedve figyeltem anyatársaim decemberi bejegyzéseit, a feltöltött fényképekről lisztes kezű kis segédek mosolyogtak az emberre, szinte érezni lehetett a fahéj illatát, annyira giccses*, jajj. Én ugyan nem álltam be a sorba, hiszen még életemben karácsonykor nem sütöttem semmilyen süteményt mézeskalácsot, mondjuk sütő hiányában igen nehéz is lett volna. Sütőnk azóta sem született, használatba vettem viszont a kis mobil légkeveréses bigyónkat, amivel állítólag mindent meg lehet sütni. A bonyodalmak még csak most kezdődnek… Kattints!
Ezek pedig a mi receptjeink:
Mézeskalács – Margó mami receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2-3 kávéskanál mézeskalácsfűszer
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 10 evőkanál méz
- 2 db tojássárgája
- 7 dkg vaj
- 7 dkg zsír
- 2 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 8 evőkanál cukor
- 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon.
Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.
Az NLCafé kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)
Mézeskalács – Az NLCafé kedvence
Hozzávalók:
- liszt
- só
- vaj
- tojássárgája
- méz
- szódabikarbóna
- mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió.
Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik.
Mézeskalács – Porcukros szalalkális
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3 db tojás
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 25 dkg méz
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál szalalkáli
Elkészítés
A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá.
Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp.