Gasztro

Mézeskalács-mánia, avagy ne várjunk karácsonyig

Ha valaki kisgyerekeket nevel, az pontosan tudja, hogy októberben már gőzerővel várják a karácsonyt, és napi szinten megy a nyaggatás a mézeskalácsért... Bloggerünk saját kálváriáját meséli el, és persze van néhány szuper receptünk is.

Idén már kétszer sütöttünk mézeskalácsot a gyerekkel. Frici először január végén találta ki, hogy szeretne mézeskalácsot enni, én meg rögtön rávágtam, hogy persze, drágám. Titkon irigykedve figyeltem anyatársaim decemberi bejegyzéseit, a feltöltött fényképekről lisztes kezű kis segédek mosolyogtak az emberre, szinte érezni lehetett a fahéj illatát, annyira giccses*, jajj. Én ugyan nem álltam be a sorba, hiszen még életemben karácsonykor nem sütöttem semmilyen süteményt mézeskalácsot, mondjuk sütő hiányában igen nehéz is lett volna. Sütőnk azóta sem született, használatba vettem viszont a kis mobil légkeveréses bigyónkat, amivel állítólag mindent meg lehet sütni. A bonyodalmak még csak most kezdődnek… Kattints!

 

 

Ezek pedig a mi receptjeink:

 

 

Mézeskalács – Margó mami receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2-3 kávéskanál mézeskalácsfűszer
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 evőkanál méz
  • 2 db tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg zsír
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 8 evőkanál cukor
  • 1/4 kávéskanál őrölt gyömbér
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A zsírt, a mézet és a margarint megolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a fűszerkeveréket a cukrot, a és a szódabikarbónát és a sót, ha ezzel végeztünk, akkor mehet bele a tojás és a tejföl is, majd a felolvasztott zsír, méz és margarin. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egy éjszakán át pihentetjük. Belisztezett deszkán kinyújtjuk és szaggatjuk. A zsírtól különleges íze lesz, a tejföl pedig garantálja, hogy puha maradjon. 

 Ki süsse? Aki szereti a nagyon puha mézeskalácsot, és nem fél zsírt használni.


Az NLCafé kedvence (amit Ízbolygótól kölcsönöztünk)

Mézeskalács – Az NLCafé kedvence

Hozzávalók:

  • liszt
  • vaj
  • tojássárgája
  • méz
  • szódabikarbóna
  • mézeskalácsfűszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió. 

Ki süsse? Aki gyerekkel együtt készíti, mert könnyű vele dolgozni, de a sütés után érdemes várni egy napot a díszítéssel, ugyanis frissen könnyen törik. 

 

Mézeskalács – Porcukros szalalkális

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 teáskanál szalalkáli
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A vajat a mézzel felolvasztjuk. Közben a lisztbe belekeverjük a cukrot, a szalalkálit a fahéjat és a szegfűszeget, majd beleütjük a három tojást és a mézes keveréket, ha túl folyós lenne a tészta, még lisztet is tehetünk hozzá. 

 

Ki süsse? Aki szereti, ha egy picit keményebb a tészta, de nem kell félni, ez sem lesz cipőtalp. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top