Finom, olcsó, gyors: 3 recept kuszkusszal

Dubravecz Emese / Marmalade blog | 2013. Október 22.
Végy egy bögre kuszkuszt, és főzz belőle egy menüsort levessel, főétellel, édességgel. A kuszkusz könnyen elkészíthető és édes vagy sós ízzel, hússal, zöldséggel egyaránt remekül variálható.

Zöldségleves kuszkusszal

Hozzávalók:

  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 1 kiscsokor petrezselyem
  • 2 db fehérrépa
  • negyed zeller gumó
  • 1 liter húsleves
  • 10 dkg kuszkusz
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a répákat,  a zellert daraboljuk fel, a hagymát vágjuk félbe. Öntsük fel húsleves alaplével (vagy 1 liter vízzel és adjuk hozzá az erőleveskockákat) fedő alatt kb. 40 perc alatt főzzük puhára az egészet. Ekkor tegyük bele a kuszkuszt mint levesbetét, és néhány perc után tálaljuk.

 

Kuszkusz spenóttal, csirkével és fehér babbal

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 ek. paradicsompüré
  • tetejére reszelt sajt
  • 15 dkg spenótlevél
  • fél citrom leve
  • 15 dkg csirkemell
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg kuszkusz
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A kuszkuszt tegyük egy mély tálba, és öntsük fel annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje (ízesíthetjük egy kevés ételízesítővel). Takarjuk le, és tegyük félre 10 percre, hogy a levet magába szívja. Amikor a kuszkusz megpuhult, adjunk hozzá egy kanál vajat, és villával keverjük át.

Kockázzuk fel a csirkemellfilét. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy-egy kanál vajat és olajat, és a csirkekockákat pirítsuk át rajta. Vegyük ki a húst a serpenyőből, és tegyük a a helyére a felszeletelt hagymát, karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a megtisztított spenótleveleket és a babot.  Adjunk hozzá egy kanál paradicsompürét, és öntsünk hozzá fél deci vizet. Sózzuk. Rövid ideig pároljuk, majd keverjük össze a megpirított csirkehúst a kuszkusszal, és keverjük hozzá a hagymás spenótot is. Tegyük egy jénai tálba. Öntsünk alá fél deci vizet, reszeljünk rá egy kevés sajtot, és 15-20 percre tegyük be a sütőbe. Fogyasszunk mellé salátát.

 

Kakaós kuszkuszos szelet

Hozzávalók:

  • 2 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 12 dkg barnacukor
  • ízlés szerint sárgabaracklekvár
  • 10 dkg kuszkusz
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kuszkuszt tegyük egy mély tálba, és öntsük fel annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Takarjuk le, és tegyük félre 10 percre, hogy a levet magába szívja. Dobjunk hozzá 2 dkg vajat.

Amikor a kuszkusz megpuhult, keverjük bele a kakaóport és a cukrot. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd forgassuk bele a tojások keményre felvert habját.

Tegyük hosszúkás, sütőpapírral bélelt formába a masszát, és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.

Vágjuk félbe a sütit, és kenjük meg lekvárral.

 

 
Még több spórolós recept!

Török fogások
Fahéjas fogások
Savanyú levesek

 

 

 

Exit mobile version