Gasztro

Finom, olcsó, gyors: savanyú levesek

Savanyú levest a legtöbben csak szilveszterkor esznek, kötelességből, pedig laktató és egyszerű fogás... Akkor meg miért csak kijózanodásra használjuk?

Zöldséges káposztaleves húsgombóccal

Hozzávalók:

  • 1 + 1 ek. liszt
  • 25 dkg darált pulykahús
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • 1 kk. ételízesítő
  • 1 kk. + 1 mk. fűszerpaprika
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 tojássárgája
  • 1 ek. vaj
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg + 1,5 dl savanyú káposztalé savanyú káposzta
Kategórialeves
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).

 

.

Kovászos burgonyakrém leves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kanál olaj
  • 1 db babérlevél
  • 80 dkg burgonya
  • csipetnyi tárkony
  • tálaláshoz snidling
  • 1 dl lé (uborka nem) kovászos uborka
Kategórialeves
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Az olajon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a megtisztított, nagyobb darabokra vágott burgonyát. Öntsük fel egy liter vízzel, fűszerezzük tárkonnyal, babérlevéllel, és főzzük puhára a burgonyát. Krémesítsük botturmixszal, és savanyítsuk a kovászos uborka levével. Ha szükséges, sózzuk. Tálaláskor szórjuk meg snidlinggel. 

Korhely lencseleves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál liszt
  • kevés borsikafű
  • pár szem kömény
  • 5 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg + 1 dl leve savanyú káposzta
  • 5 dkg (csípősebb) kolbász
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 15 dkg lencse
  • 1 szál sárgarépa
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • pár db virsli
Kategórialeves
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra, és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját. Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt, és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát.  Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest.  Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyúkáposzta-lével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.

 

 
Katt a török receptekért!
Katt a török receptekért!
 
Katt a fahéjas receptekért!
Katt a fahéjas receptekért!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top