Csillagánizsos almakompót palacsintacsíkokkal
Palacsinta:
- 75 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 evőkanál olaj
- 2 dl tej
- 1-1,5 dl víz
Almakompót:
- 4 evőkanál cukor
- 2 marék mazsola
- 3 dl fehérbor
- 2 dl víz
- kevés (őrölt) fahéj
- 4 db szegfűszeg
- 5 db (legjobb, ha birs) alma
- 4 db csillagánizs
Elkészítés
A palacsintatészta elkészítése: a lisztet kimérjük, beleütjük a tojást, a csipet sót, és a tejjel, majd a vízzel elkeverjük. Végül beleöntjük az olajat. Palacsintasütőben 4 palacsintát sütünk, melegen tartjuk.
Az almákat megpucoljuk, magházukat kiszedjük, majd felkockázzuk. A bort a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, és felforraljuk, majd az almákat és a mazsolát megfőzzük benne.
A fűszeres almakompóttal kínáljuk a csíkokra vágott palacsintát. Felvert tejszínhabot is adhatunk mellé.
Birskrém gránátalmával
1. hozzávaló kategória neve:
- 2 evőkanál cukor
- 2 dl fehérbor
- 1 dl víz
- 1 db citrom leve
- 2 evőkanál porcukor
- 15 dkg mascarpone
- 1 db gránátalma
- 2 db birsalma
Elkészítés
A birseket megmossuk, felkockázzuk, magházukat kiszedjük, és felkockázzuk. A bort a vízzel, a cukorral és a citromlével elkeverjük, beletesszük a birskockákat, felforraljuk, és puhára főzzük a gyümölcsöt. Leturmixoljuk. A mascarponét a citrom levével és a porcukorral elkeverjük. A birskrémmel rétegezve poharakba adagoljuk. A gránátalma magjait kiütögetjük, majd a krém tetejére szórjuk.
Körtefelfújt habsipkával
Hozzávalók:
- 2 + 4 evőkanál cukor
- 2 db tojásfehérje
- 4 dl víz
- 4 db körte
- 1 db citrom leve
- 50 g aszalt vörös áfonya
- 20 dkg babapiskóta
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés
A körtéket megmossuk, magházukat kiszedjük, majd a vízben a 2 evőkanál cukorral, a citromlével és fűszerrel puhára főzzük.
A babapiskótákat egy kerámiatál aljára rendezzük, rátesszük a körtét, és a főzőlével meglocsoljuk, hogy a piskóta megpuhuljon. Rászórjuk az áfonyát.
A fehérjéből habot verünk, amikor már keményedik, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és legalább 1 percig verjük utána, hogy szinte vágható, kemény masszát kapjunk. Ezt kanállal vagy habzsákkal a körtés rész tetejére tesszük, és 170 fokos sütőben grill fokozaton vagy légkeveréssel éppen csak addig sütjük, míg a tetejének lesz egy kis színe.
Főfogás birsalmával: csirkés piláf birsalmás vadrizzsel – recept itt! |