nlc.hu
Gasztro
Bodrogiék főznek: főszerepben a vadhús

Bodrogiék főznek: főszerepben a vadhús

A vad igazi kétutas játékos, valaki vagy imádja, vagy a világért meg sem kóstolná. A Bodrogi család híres vadételei túllépnek a szokásos gulyáson és pörköltön.

Őzraguleves erdei gombákkal, kakukkfüves csörögével

Hozzávalók 4 személy részére::

  • 1 evőkanál liszt
  • 10 dkg mezei csiperke
  • 40 dkg őzlapocka
  • 1 db vargánya gomba
  • pár csipet tárkony
  • 6 dkg zöldborsó
  • 1 db citrom
  • 1-2 csipet fűszerpaprika
  • 10 dkg fehérrépa
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl tejföl
  • pár csipet só
  • 10 dkg sertészsír
Kategórialeves
Elkészítési idő180 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A vad alaplé:

A hús darabolása során leeső inakat és hártyákat nagyobb mennyiségű hideg vízzel feltesszük főni, főzzük 2-3 órán át, majd átszűrjük.

A leves:

A finomra vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk. Rátesszük az apró kockára vágott őzhúst, sózzuk, a fűszerek egy részét hozzáadjuk, és lassú tűzön pároljuk. Amikor majdnem megpuhult, belerakjuk a kockára vágott zöldségeket, gombákat, rövid ideig együtt pároljuk, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd a vad alaplével felengedjük. A fűszerek másik részével ízesítjük, és készre főzzük. Amikor kész, a tejfölt kevés forró levessel kikeverve a leveshez öntjük, egy fél citrom levével ízlés szerint pikánsabbá tehetjük, apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk, citromkarikával tálaljuk.

A kakukkfüves csörögefánk receptjéért kattints ide!

Kakukkfüves csörögefánk

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál tejföl
  • sütéshez olaj
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet porcukor
  • 1 késhegyni szódabikarbóna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk, 15-20 percig pihentetjük. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz alakot vágunk belőle, középen bevágva az egyik sarkát átbújtatjuk a közepén, majd forró olajban pirosra sütjük mindkét oldalát. A csörögéket a kész leveshez kínáljuk.

 

Lassan sütött vaddisznóoldalas juhtúrós puliszka rakottassal, kemencés paradicsom ropogóssal

Hozzávalók 4 személy részére:

  • pár nagy csipet só
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 szál kakukkfű
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 2 szál rozmaring
  • 2 db alma
  • 1,2 kg vaddisznóoldalas
  • 10 dkg sertészsír
Kategóriavacsora
Elkészítési idő300 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az oldalast mindkét oldalán sóval és borssal bedörzsöljük, egy mélyebb tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, almát, fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. Maximum 120 fokon, fólia alatt vajpuhára sütjük, ez 5-6 óra. Amikor elkészült, kiszedjük a zsírból és a két oldalashúst egymásra rakva, egy tepsivel összepréseljük (például  2-3 kg sót rakunk rá). Hűtőbe rakjuk, hogy összeálljon. Tálaláskor kétujjnyi darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben, grillezéssel felforrósítjuk, kicsit megpirítjuk. Az tepsiben lévő szaftról leöntjük a zsírt, és rúdmixerrel mártássá mixeljük.

A juhtúrós puliszka és a paradicsomos ropogós receptjéért kattints ide!

 

Juhtúrós puliszka

Hozzávalók:

  • 1-2 csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg kukoricadara
  • 10 dkg juhtúró
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Célszerű előző este elkészíteni! 1 liter vizet sóval, reszelt fokhagymával és a vajjal felforraljuk, folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón, először frissen tartó műanyag fóliába, majd szorosan alufóliába tekerjük, és mint a szaloncukrot, a két végét ellentétesen csavarva szoros rúddá formázzuk. Hűtőben kihűtjük. Tálaláskor kisujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, majd nagyon kevés zsíron mindkét oldalát megpirítjuk. Ha átforrósodott, villával áttört juhtúróval rétegezve 3 karikát összeállítunk egyfajta „szendviccsé\”.

 

Paradicsom ropogós

Hozzávalók:

  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár szál petrezselyem
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 2 db paradicsom
  • 1 szelet (házi) kenyér
Kategóriavacsora
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A kenyeret aprítógéppel vagy reszelővel nagyobb szemű morzsává aprítjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágva kevés olívaolajban ropogósra sütjük, ügyelve rá, hogy ne piruljon meg. Amikor kihűlt, apróra törjük, és a kevés fokhagymás olajban megpirított morzsával, az aprított petrezselyemzölddel összekeverjük. A keresztben kettévágott paradicsomokat sóval, borssal megszórjuk, egy alkalmas tepsibe rakjuk, a fűszeres morzsát kis kupacokba rájuk halmozzuk, és forró sütőben összepirítjuk.

 

Szarvaspástétom, vörösborral beforralt mézes meggypürével

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 5 dkg áfonya
  • 1-2 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1-2 csipet tárkony
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1-2 csipet rozmaring
  • ízlés szerint őrölt bors
  • 1-2 csipet kakukkfű
  • 1 dl vörösbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 40 dkg szarvas színhús
Kategóriavacsora
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A szalonnát kockára vágva kisütjük, majd a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk az 1X1 cm-es kockára vágott szarvashúst, a fűszereket és a vörösbort, majd fedő alatt puhára pároljuk. Forrón lepürésítjük, egy kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, és még melegen hozzáadjuk a friss áfonyát, majd pástétomformába rakva kihűtjük. Célszerű szilikon formába tenni, mert azt szinte csak le kell húzni róla.

A vörösborral beforralt meggypüré receptjéért kattints ide!

 

Meggypüré

Hozzávalók:

  • 1 dl vörösbor
  • 1 csipet őrölt bors
  • 10 dkg méz
  • 20 dkg magozott meggy
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A meggyet a borral és a mézzel visszaforraljuk, borssal fűszerezzük, majd lepürésítjük, és nagyobb lyukú szűrőn átnyomjuk. Lehűtjük, és tálaláskor a pástétomhoz kínáljuk.

 

 

Piacmustra Bodrogiékkal: júniusi finomságok

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd  Márton-nap környékén…
Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top