Őzraguleves erdei gombákkal, kakukkfüves csörögével
Hozzávalók 4 személy részére::
- 1 evőkanál liszt
- 10 dkg mezei csiperke
- 40 dkg őzlapocka
- 1 db vargánya gomba
- pár csipet tárkony
- 6 dkg zöldborsó
- 1 db citrom
- 1-2 csipet fűszerpaprika
- 10 dkg fehérrépa
- ízlés szerint őrölt bors
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 15 dkg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejföl
- pár csipet só
- 10 dkg sertészsír
Elkészítés
A vad alaplé:
A hús darabolása során leeső inakat és hártyákat nagyobb mennyiségű hideg vízzel feltesszük főni, főzzük 2-3 órán át, majd átszűrjük.
A leves:
A finomra vágott vöröshagymát a zsíron megfuttatjuk. Rátesszük az apró kockára vágott őzhúst, sózzuk, a fűszerek egy részét hozzáadjuk, és lassú tűzön pároljuk. Amikor majdnem megpuhult, belerakjuk a kockára vágott zöldségeket, gombákat, rövid ideig együtt pároljuk, rászórjuk a lisztet, jól elkeverjük, majd a vad alaplével felengedjük. A fűszerek másik részével ízesítjük, és készre főzzük. Amikor kész, a tejfölt kevés forró levessel kikeverve a leveshez öntjük, egy fél citrom levével ízlés szerint pikánsabbá tehetjük, apróra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk, citromkarikával tálaljuk.
A kakukkfüves csörögefánk receptjéért kattints ide!
Kakukkfüves csörögefánk
Hozzávalók:
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- sütéshez olaj
- 2-3 szál kakukkfű
- 2 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet porcukor
- 1 késhegyni szódabikarbóna
Elkészítés
A hozzávalókat egyszerűen összegyúrjuk, 15-20 percig pihentetjük. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz alakot vágunk belőle, középen bevágva az egyik sarkát átbújtatjuk a közepén, majd forró olajban pirosra sütjük mindkét oldalát. A csörögéket a kész leveshez kínáljuk.
Lassan sütött vaddisznóoldalas juhtúrós puliszka rakottassal, kemencés paradicsom ropogóssal
Hozzávalók 4 személy részére:
- pár nagy csipet só
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 szál kakukkfű
- ízlés szerint őrölt bors
- 2 szál rozmaring
- 2 db alma
- 1,2 kg vaddisznóoldalas
- 10 dkg sertészsír
Elkészítés
Az oldalast mindkét oldalán sóval és borssal bedörzsöljük, egy mélyebb tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, almát, fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. Maximum 120 fokon, fólia alatt vajpuhára sütjük, ez 5-6 óra. Amikor elkészült, kiszedjük a zsírból és a két oldalashúst egymásra rakva, egy tepsivel összepréseljük (például 2-3 kg sót rakunk rá). Hűtőbe rakjuk, hogy összeálljon. Tálaláskor kétujjnyi darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben, grillezéssel felforrósítjuk, kicsit megpirítjuk. Az tepsiben lévő szaftról leöntjük a zsírt, és rúdmixerrel mártássá mixeljük.
A juhtúrós puliszka és a paradicsomos ropogós receptjéért kattints ide!
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
- 1-2 csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 dkg vaj
- 15 dkg kukoricadara
- 10 dkg juhtúró
Elkészítés
Célszerű előző este elkészíteni! 1 liter vizet sóval, reszelt fokhagymával és a vajjal felforraljuk, folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát, és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón, először frissen tartó műanyag fóliába, majd szorosan alufóliába tekerjük, és mint a szaloncukrot, a két végét ellentétesen csavarva szoros rúddá formázzuk. Hűtőben kihűtjük. Tálaláskor kisujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, majd nagyon kevés zsíron mindkét oldalát megpirítjuk. Ha átforrósodott, villával áttört juhtúróval rétegezve 3 karikát összeállítunk egyfajta „szendviccsé\”.
Paradicsom ropogós
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- pár szál petrezselyem
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 db paradicsom
- 1 szelet (házi) kenyér
Elkészítés
A kenyeret aprítógéppel vagy reszelővel nagyobb szemű morzsává aprítjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágva kevés olívaolajban ropogósra sütjük, ügyelve rá, hogy ne piruljon meg. Amikor kihűlt, apróra törjük, és a kevés fokhagymás olajban megpirított morzsával, az aprított petrezselyemzölddel összekeverjük. A keresztben kettévágott paradicsomokat sóval, borssal megszórjuk, egy alkalmas tepsibe rakjuk, a fűszeres morzsát kis kupacokba rájuk halmozzuk, és forró sütőben összepirítjuk.
Szarvaspástétom, vörösborral beforralt mézes meggypürével
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 5 dkg áfonya
- 1-2 csipet őrölt szegfűszeg
- 1-2 csipet tárkony
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1-2 csipet rozmaring
- ízlés szerint őrölt bors
- 1-2 csipet kakukkfű
- 1 dl vörösbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg szarvas színhús
Elkészítés
A szalonnát kockára vágva kisütjük, majd a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk az 1X1 cm-es kockára vágott szarvashúst, a fűszereket és a vörösbort, majd fedő alatt puhára pároljuk. Forrón lepürésítjük, egy kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, és még melegen hozzáadjuk a friss áfonyát, majd pástétomformába rakva kihűtjük. Célszerű szilikon formába tenni, mert azt szinte csak le kell húzni róla.
A vörösborral beforralt meggypüré receptjéért kattints ide!
Meggypüré
Hozzávalók:
- 1 dl vörösbor
- 1 csipet őrölt bors
- 10 dkg méz
- 20 dkg magozott meggy
Elkészítés
A meggyet a borral és a mézzel visszaforraljuk, borssal fűszerezzük, majd lepürésítjük, és nagyobb lyukú szűrőn átnyomjuk. Lehűtjük, és tálaláskor a pástétomhoz kínáljuk.
Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat következő részét pedig keresd Márton-nap környékén… |