Alapkonyha: Mindent a panna cottáról

Ízbolygó | 2013. November 07.
Az olaszok krémes, szexi desszertje korántsem akkora mutatvány, mint ahogy sokan gondolják. Most Ízbolygó segítségével 10 perc alatt kijárhatjuk a panna cotta sulit.

A panna cotta az olaszok egyik kedvenc édessége, ha nagyon szeretnénk hasonlítani valamihez, akkor azt mondanánk, hogy olyasmi, mint a crème brûlée, csak más az állaga. Itt is a tejszín kapja a főszerepet, csak ameddig a franciák híres édességénél a tojás a habarcs, addig a panna cottánál a zselatin.

Ahol hiba csúszhat a rendszerbe

Bár a panna cotta alapvetően a kezdők desszertje, azért néhány ponton elszúrhatjuk. Egyrészt mindig figyelni kell, hogy a zselatin és a folyadék mennyiségétől ne térjünk el, különben a krém nem fog megkötni, ha pedig túl sok a kötőanyag, akkor betonkemény lesz. Ne használjunk sima zselatint, azzal ugyanis tapasztalataink szerint valamennyivel nehezebb dolgozni. (“Sima zselatin” alatt a zacskós porított változatot értjük.) A zselatint mindig hideg vízben puhítjuk fel, és így adjuk a langyos tejszínhez, nem pedig fordítva. 

Ha nem hűtjük ki rendesen, akkor a kiborításnál életünk fő műve menthetetlenül szét fog terülni a tányéron, és azt már csak 2 centi vastag csokiréteggel javíthatjuk fel. 


Így készül! 

Tejszínes panna cotta

Hozzávalók:

  • 50 g cukor
  • 5 dl (lehet 4 dl tejszín + 1 dl tej, vagy 3 dl tejszín + 2 dl tejföl) tejszín
  • 5 lap zselatin
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt a tejjel/tejföllel, a felhasított vaníliarúddal, a belőle korábban kikapart magokkal és a cukorral felmelegítjük. A lapzselatinokat egymás után hideg vízbe áztatjuk. A cél, hogy a kemény lapok felpuhuljanak. Ha a folyadék meleg, a lapokat feloldódnak benne. Kiszedjük belőle a vaníliát, majd hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük.

 

Fehér csokis panna cotta

Hozzávalók:

  • 50 g cukor
  • 2 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 2 lap zselatin
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt a tejjel/tejföllel, a felhasított vaníliarúddal, a belőle korábban kikapart magokkal és a cukorral felmelegítjük. A lapzselatinokat egymás után hideg vízbe áztatjuk. A cél, hogy a kemény lapok felpuhuljanak. Ha a folyadék meleg, a lapokat feloldódnak benne. Kiszedjük belőle a vaníliát, majd hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük. 

Friss gyümölcsökkel és mentalevéllel tálaljuk.

 

Étcsokoládés panna cotta

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl tej
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 dl tejszín
  • 2 lap zselatin
  • 1 db vaníliarúd
Kategóriadesszert
Elkészítési idő25 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A tejszínt a tejjel/tejföllel, a felhasított vaníliarúddal, a belőle korábban kikapart magokkal és a cukorral felmelegítjük. A lapzselatinokat egymás után hideg vízbe áztatjuk. A csokis verzióknál a csokit a zselatinlap hozzáadása előtt olvasztjuk fel a meleg tejszínben, vagy megolvasztjuk a csokit, és úgy keverjük a tejszínhez. A cél, hogy a kemény lapok felpuhuljanak. Ha a folyadék meleg, a lapokat feloldódnak benne. Kiszedjük belőle a vaníliát, majd hideg vízzel kiöblített poharakba adagoljuk és alaposan kihűtjük.

 

Tálaláskor a pohár külső oldalát meleg vízbe mártjuk, így könnyebben kifordul a pohárból, de magában a pohárban is tálalhatjuk.

Variációk

Készíthetjük gyümölcspürével is, ekkor a gyümölcspürét adjuk a tejszínhez, azonban arra figyeljünk, hogy a folyadék minden decijéhez kell 1 lapzselatin, hogy megkösse. De kerülhetnek bele magok is, sőt sós változatot is csinálhatunk, amelyet előételként tálalunk. 

Még több panna cotta! Kattints a képre a receptekért!

Kókusztejes panna cotta
Joghurtos panna cotta
Zsidócseresznyés panna cotta

 

Exit mobile version