Gasztro

Rák nélküli rákhús és ragasztott sonka – élelmiszer-ipari átverések

Gondoltad volna, hogy a ma reggeli gépsonkás szendvicsedben akár három különböző disznó DNS-e is lakhat? Egy nemrégiben bemutatott dokumentumfilm lerántja a leplet a sonkáról, a tengert sosem látott rákról és a tej nélkül sajtról.

Azt, hogy az élelmiszer-ipari gyárak sumákolnak, eddig is sejtettük, egy német dokumentumfilm azonban most lerántja a leplet.

„Ragasztott” sonkák

Ráknélkül rákhús és ragsztott sonka - élelmiszeripari átverésekA németek, akárcsak a magyarok, nagyon kedvelik a sertéssonkát. Most olyan sonkákról lesz szó, amelyek előrecsomagolva, vékonyra szeletelve kaphatóak a diszkontáruházakban, szuper- és hipermarketekben. Az áruk viszonylag kedvező. De ha jobban szemügyre vesszük ezeket a szeleteket, szokatlan jelenségeket lehet felfedezni: a hús rostjai összevissza futnak, a színe is furcsán váltakozó, és olykor szemmel láthatóan szabályos tagolódás is látható.

A filmesek laboratóriumban is megvizsgálták a mintákat. Az eredmény megdöbbentő: a minták többségében legalább három különböző sertés DNS-ét fedezték fel egyetlen szeleten belül. Ami azt jelenti, hogy a vizsgált gyártók (Die Thüringer, Mühlenhof) a fogyasztókat megtévesztve nem igazi sonkát árulnak, hanem több sertés húsát összekeverve olyan állagot, formát imitálnak, mintha az egyetlenegy sertés sonkájából lett volna levágva.

Ráknélkül rákhús és ragsztott sonka - élelmiszeripari átverésekRák tengervíz nélkül

Az imitációk gyártása is nagyon felkapottnak számít, rákot halászni nem egyszerű (aki látott már akárcsak egy részt is a rákhalászokról szóló Halálos fogás című sorozatból, az tudja, miről beszélünk), cserébe a kereslet rá elég nagy. Ezért aztán a boltok hűtőiben sorra ott figyel a titokzatos surimi névre hallgató termék, aminek tökéletes rákíze van, de sosem látott rákot… Vagy a panírozott garnéla, ami csak nyesedéket tartalmaz. És akkor még a lazacra sminkelt tőkehalról nem is beszéltünk.

És ha ez még mind nem elég, akkor kattints és tudd meg, hogy miből készül a zacskós leves, és mit eszel valójában, amiről azt hitted, hogy kaviár…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top