Gasztro

Márciustól drága holland krumplival főz a magyar

Biztos, hogy február után már nem lesz hazai burgonya, és addig is tartósan magas árakra kell számítani. Ha elfogy a hazai, jön az import. Márciustól holland krumpliból, kínai fokhagymából és fűszerpaprikából készül az eredeti magyar paprikás krumpli...

Februártól nem lesz hazai burgonyánk, kizárólag importkrumpli kerül majd az asztalra. Most nagyjából 160 forintért kapunk a boltban egy kilót, de tavasszal akár kétszáz forintot is elkérhetnek ugyanezért. „Nem megfizethetetlen a burgonya, eddig volt nagyon alulértékelt” – summázza a helyzetet a Nők Lapja Cafénak Polgár Zsolt, a Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központjának vezetője.

A drágaság oka elsősorban az aszály, az eső hiánya, ami Polgár Zsolt szerint egész Európára jellemző. Extrém időjárási körülmények jellemezték az idei évet, nyáron csaknem három hónapig volt szárazság, ez nem kedvezett a burgonya termésének. Ahol nem öntözték a növényt, márpedig a legtöbb helyen ez elmaradt, ott lényegesen gyengébb a hozam a vártnál.

Márciustól drága holland krumplival főz a magyar

 

Júniusig holland a krumpli

A drága időszak jövő februártól a hazai újburgonya megjelenéséig, májusig, júniusig tarthat. Az idén április és május környékére kialakult, akár 300 forintos ár némileg enyhült az újburgonya megjelenésével, de az azt követő szárazság újra rontott a helyzeten. A múlt év is a mostanihoz hasonlóan rossz volt, ezek miatt kell egyre többet importálni. (Magyarország elsősorban Hollandiából, Németországból, Franciaországból és Belgiumból hoz be krumplit.)

Az országban az idén nagyjából 500 ezer tonna burgonyát takarítanak be, az átlagosnak mondott korábbi években viszont 800-900 ezer tonnát szoktak elraktározni, az nagyjából fedezi a hazai igényeket. Magyarországon 10 éve közel 31 ezer hektáron foglalkoztak krumplitermesztéssel, ez mostanra 18 ezer hektárra zsugorodott.

Nem csak a krumpli miatt lesz luxus a kedvencünk

A burgonya még így is az egyik legolcsóbb alapélelmiszer, a rizs és tészta kilója ennél jóval többe kerül. Próbáljuk meg ezt egy tál paprikás krumplira lebontani: Polgár Zsolt szerint ebben az ételben a kolbász kerül a legtöbbe, de ha 20 dekával számolunk egy adagot, akkor az ételből a krumpli nagyjából ötven forintot tehet ki, míg két évvel ezelőtt harminc forintba került. A burgonya nagykereskedelmi ára két éve még negyven forint volt kilónként, ma 80-100.

És ha már paprikás krumpli: nem állunk túl jól pirospaprikával sem. Az ország behozatalra szorul majd ebből is, az előző év termésének csupán 40 százalékát sikerült betakarítani az idén. Magyarország éves paprikafogyasztása 2500-3000 tonna, az idén becslések szerint csupán 1500 tonna paprika termett.

A tavalyi tojás

Tavaly tavasszal nagyjából hasonló történt a tojás piacán is. Ott a drágulást főként az az akkoriban újnak számító uniós előírás okozta, hogy az EU betiltotta a hagyományos tyúkketreceket. 2012. január elsejétől a baromfi kizárólag fészkelőhellyel, kapirgálótérrel és ülőrúddal felszerelt ketrecekben vagy alternatív rendszerekben tartható. Minden egyes tojónak 750 négyzetcentiméter helyet kell hagyni a ketrecben, fészekládáról és karomkoptatóról is gondoskodni kell. Ezek az előírások nagyjából ötezer forintos pluszkiadást jelentettek a gazdáknak tyúkonként. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top