Ezek a gasztrotrendeket követő, folyamatosan megújuló mini főzőműsorblokkok a kiváló Gyermelyi tészták főszereplésével, a Nők Lapja Cafén jelentkeznek. Az ínycsiklandó salátákat, remek főételeket és bűnözős desszerteket a Gyermelyi neves séfje, Vomberg Frigyes készíti el, a videók végén pedig hasznos főzős tippek várnak. Nézd, és csináld utánunk! Jelmondatunk: fő a kreativitás.
Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 20 dkg cukkini
- 4 szelet lazacfilé
- 4 szák zöldhagyma
- 20 dkg édeskömény
- 2 dl alaplé
- 1 csomag kapor
- 16 szem (apró) paradicsom
- 0,5 dl olívaolaj
- ízlés szerint bors
- 2 evőkanál olaj
- 40 dkg (Gyermelyi 8 tojásos) szélesmetélt
Mártás:
- 6 szem bors
- 2 db babérlevél
- 25 dkg vaj
- 4 db tojássárgája
- 4 evőkanál víz
- ízlés szerint citrom leve
- 2 evőkanál fehérborecet
- ízlés szerint cayenne bors
Elkészítés
A cukkínit vékony csíkokra, az édesköményt vékony szeletekre vágjuk.
A mártáshoz feltesszük főni a vizet, ecetet, borsot, babérlevelet, és a felére forraljuk. A vajat nagyon lassan megolvasztjuk, hogy szétváljon az írótól.
Olívaolajon megfuttatjuk az édesköményt, majd teszünk hozzá alaplevet és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gorombára vágott hagymát, a cukkínit, és ha szükséges, még pici levet. Összepároljuk 3-4 percig. Megszórjuk gorombára vágott kaporral, sóval és félretesszük. Közben bő, forrásban levő sós vízben főzzük a tésztát. Amikor kész, leszűrjük, de nem mossuk le. Amíg a tészta fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A halat sózzuk, és kevés olajon, bőrős felén sütjük. Nem túl erős lángon, nehogy a bőre megégjen. Amikor egyharmadig átsült, megfordítjuk, és 1-2 percig sütjük még, majd levesszük. Ha valaki jobban átsütve szereti, lehet tovább sütni. A tojássárgáját fém keverőtálba tesszük, beleszűrjük a kihűlt ecetes vizet, elkeverjük. Nem forrásban levő vízgőzre tesszük a tálat, és folyamatosan krém sűrűségűre keverjük. Majd levesszük a tálat a gőzről, és a langyos, tiszta vajat (alul marad az író) folyamatosan adagolva hozzá belekeverjük. Citromlével és cayanborssal ízesítjük. Aztán forró olívaolajon megsütjük 3-4 perc alatt az apró paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk.
A főtt tésztát összekeverjük a kapros zöldségekkel, tányérra, vagy tálra tesszük.
Rátesszük a halszeletet, köré az apró sült paradicsomokat a levével együtt, majd mártást öntünk rá. Sütőbe tesszük, és grill funkción megpirítjuk pár perc alatt. Tálaljuk, kevés friss kaporral megszórva.