nlc.hu
Gasztro
Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve

Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve

Imádsz főzőcskézni? Új ízeket, friss kombinációkat, különleges fogásokat kipróbálni? Jól jönne egy izgalmas recept a hétvégi ebédhez? A Gyermelyi isteni ételeket tálal kéthetente szerdánként a Tészta Szerdában.

Ezek a gasztrotrendeket követő, folyamatosan megújuló mini főzőműsorblokkok a kiváló Gyermelyi tészták főszereplésével, a Nők Lapja Cafén jelentkeznek. Az ínycsiklandó salátákat, remek főételeket és bűnözős desszerteket a Gyermelyi neves séfje, Vomberg Frigyes készíti el, a videók végén pedig hasznos főzős tippek várnak. Nézd, és csináld utánunk! Jelmondatunk: fő a kreativitás.  

 

Lazacos, cukkínis metélt hollandi mártásban sütve

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • 20 dkg cukkini
  • 4 szelet lazacfilé
  • 4 szák zöldhagyma
  • 20 dkg édeskömény
  • 2 dl alaplé
  • 1 csomag kapor
  • 16 szem (apró) paradicsom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 40 dkg (Gyermelyi 8 tojásos) szélesmetélt

Mártás:

  • 6 szem bors
  • 2 db babérlevél
  • 25 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 4 evőkanál víz
  • ízlés szerint citrom leve
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ízlés szerint cayenne bors
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A cukkínit vékony csíkokra, az édesköményt vékony szeletekre vágjuk.

A mártáshoz feltesszük főni a vizet, ecetet, borsot, babérlevelet, és a felére forraljuk. A vajat nagyon lassan megolvasztjuk, hogy szétváljon az írótól.

Olívaolajon megfuttatjuk az édesköményt, majd teszünk hozzá alaplevet és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a gorombára vágott hagymát, a cukkínit, és ha szükséges, még pici levet. Összepároljuk 3-4 percig. Megszórjuk gorombára vágott kaporral, sóval és félretesszük. Közben bő, forrásban levő sós vízben főzzük a tésztát. Amikor kész, leszűrjük, de nem mossuk le. Amíg a tészta fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A halat sózzuk, és kevés olajon, bőrős felén sütjük. Nem túl erős lángon, nehogy a bőre megégjen. Amikor egyharmadig átsült, megfordítjuk, és 1-2 percig sütjük még, majd levesszük. Ha valaki jobban átsütve szereti, lehet tovább sütni. A tojássárgáját fém keverőtálba tesszük, beleszűrjük a kihűlt ecetes vizet, elkeverjük. Nem forrásban levő vízgőzre tesszük a tálat, és folyamatosan krém sűrűségűre keverjük. Majd levesszük a tálat a gőzről, és a langyos, tiszta vajat (alul marad az író) folyamatosan adagolva hozzá belekeverjük. Citromlével és cayanborssal ízesítjük. Aztán forró olívaolajon megsütjük 3-4 perc alatt az apró paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk.

A főtt tésztát összekeverjük a kapros zöldségekkel, tányérra, vagy tálra tesszük.

Rátesszük a halszeletet, köré az apró sült paradicsomokat a levével együtt, majd mártást öntünk rá. Sütőbe tesszük, és grill funkción megpirítjuk pár perc alatt. Tálaljuk, kevés friss kaporral megszórva.

 

Babos húsos tarhonya

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top