A szekszárdi Szeleshát Pince 2011-es merlot-ja és az etyek–budai Nyakas Pince 2012-es chardonnay-je nyerte el a Budapest bora címet, melyre a főváros első alkalommal írt ki nyílt pályázatot.
Miért volt arra szükség, hogy az Ország tortája és hasonló gasztrocímek sora egy újabbal bővüljön? A főváros vezetése ezt azzal indokolta, hogy mindenképpen elősegíti a magyar borok népszerűsítését és megismertetését, akárcsak a magyar borászatok fejlődését. A pályázatot hagyományteremtő céllal írták ki, tehát ezentúl minden évben megválasztják majd Budapest borát fehér és vörös kategóriában egyaránt.
Az idei felhívásra egyébként több mint 70 tétel érkezett be. A benevezett borokat a főváros képviselői szakemberek segítségével három bizottságban értékelték, majd a kiválasztott egy-egy legjobb tételt közösen újrakóstolták; így döntötték el, melyik kapja az elismerést.