Gesztenyegomba-krémleves kéksajtos krutonnal
Hozzávalók:
Feltét:
Elkészítés
Hevítsd fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben. Add hozzá a hagymát és a fokhagymát, és kevergesd, míg megpuhul. Add hozzá a gombát, olykor kevergesd, míg kicsit megpirul. Öntsd fel a zöldséglevesalappal. Amikor felforrt, tedd takarékra, és főzd 15 percig. Turmixold le, majd add hozzá a tejszínt, és fűszerezd ízlés szerint. Pirítsd meg a bagettkarikák mindkét oldalát, szórd meg kéksajt-morzsákkal, majd tedd sütőbe 3-4 percre. Tálaláskor tedd a leves tetejére.
Tudod egyáltalán, hogy Amerikában miért adnak ma hálát? Hát ezért! |
Az a bizonyos pulykasült
Hozzávalók 6 főre :
- pulyka méretéhez igazodva só
- pulyka méretéhez igazodva bors
- 60 g vaj
- 20 g rozmaring
- 20 g zsálya
- 60 ml napraforgóolaj
- 4-5 kg egész pulyka
- 500 g (fehérrépa, sárgarépa, hagyma) vegyes zöldség
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Mosd meg a pulykát hideg folyó vízben és papírtörlővel szárítsd meg. Tedd a fűszereket a pulyka belsejébe, és szórd meg sóval, borssal. Sózd, borsozd a pulykát kívülről is. Tedd a zöldségeket egy nagy tepsibe vagy sütőedénybe, és helyezd rá a pulykát. Süsd egy órán át az előmelegített sütőben. Locsolgasd meg a szaftjával, vedd lejjebb a hőmérsékletet, 160 fokra, majd süsd még másfél-két órán át (15-20 percenként locsolgatva), vagy amíg át nem sül (ha van húshőmérőd, akkor a belsejének 72 fokosnak kell lennie a legvastagabb húsos részen). Ha megsült, tálalás előtt pihentesd sütőn kívül legalább 20 percen át. Merd le a zsiradékot a tepsis zöldségekről, és használd a zöldségeket és a szószt gravy szószként.
Kelbimbóforgács gesztenyével
Hozzávalók:
- pár csipet só
- pár csipet bors
- 60 g vaj
- 60 ml olívaolaj
- 1 kg kelbimbó
- 0,5 kg gesztenye
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Vagdosd be mindegyik gesztenye legsimább részét, majd süsd őket 15-20 percig a sütőben. Távolítsd el a héját (amíg meleg, könnyebb), és vágd negyedekre. Melegítsd a vajat és az olajat egy serpenyőben, és add hozzá a kelbimbóforgácsot, kevergesd, és fűszerezd sóval, borssal. Főzd néhány percig, majd add hozzá a gesztenyét.
Áfonyazselé
Hozzávalók:
- 200 g cukor
- 150 ml víz
- 200 g áfonya
- 10 g mézeskalácsfűszer
Elkészítés
Forrald fel a vízben az áfonyát, vedd takarékra, és főzd, míg a bogyók meg nem puhulnak, majd add hozzá a fűszerkeveréket. Tedd apró lyukú szűrőbe, és passzírozd le. Tedd vissza a pürét az edénybe, és add hozzá a cukrot, majd forrald 8-10 percig, míg el nem éri a dermedési pontot.* Ha elérte, öntsd tiszta, steril formába, és hűtsd le.
* Egy kanálnyi zselét tegyél tányérra, és tedd hűtőbe. Ha összeáll és összerándul, amikor ujjaddal érinted, elérte a dermedési pontot. Ha folyékony marad, főzd tovább.
Sütőtökös pite vaníliafagyival
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 85 g cukor
- 1 db tojás
- 180 g vaj
Töltelék:
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 275 ml tejszín
- 1 teáskanál fahéj
- fél teáskanál szegfűszeg
- fél teáskanál szerecsendió
- 75 g (finomra őrölve) nádcukor
- fél teáskanál tarkabors
- fél teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 3-4-es fokozat). Keverd össze a vajat a cukorral, majd add hozzá a lisztet. Add hozzá a tojást, majd gyúrd lágyan, míg puha tésztát nem kapsz. Fóliába tekerve pihentesd 20 percig.
A vékonyra nyújtott tésztával bélelj ki egy kivajazott tortaformát úgy, hogy ne legyenek benne lyukak. Tömd ki a tésztával ágyazott formát fóliába tekert lencsével vagy babbal, hogy formában maradjon, süsd 15-20 percig, majd távolítsd el a babot vagy lencsét, és süsd a tésztát további 5 percig.
A töltelék:
Párold meg a tököt, majd készíts pürét belőle. Keverd ki a tojásokat az extra tojássárgájával egy nagyobb üstben. Serpenyőben, lassú tűzön kevergetve melegítsd a cukor, a fűszerek és a tejszín elegyét forráspontig. Lassan csurgasd a tojásokra, majd óvatosan keverd el, vigyázz, nehogy a tojás kicsapódjon. Óvatosan add hozzá a sütőtökpürét, és keverd el finoman.
Öntsd a tölteléket a tésztakosárba, és süsd 35-40 percig, amely idő alatt a szélein kicsit keményebbé válik, ám a közepén továbbra is lágy marad.
A sütőből kivéve hagyd kihűlni. Ha szoba-hőmérsékletűre hűlt, szeleteld fel, tedd tányérra, koronázd egy gombóc vaníliafagylalttal. Megszórhatod fahéjas porcukorral, bolondíthatod juharsziruppal.