Kenyértölcsérek majonézes salátával töltve
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tej
- 1,5 dl víz
- 2,5 dkg (friss) élesztő
- 10 dkg tönkölyliszt
Töltelék:
- pár csipet só
- ízlés szerint bors
- 1 fej lila hagyma
- 1 db jégsaláta
- ízlés szerint majonéz
- kevés chilipor
- fél db (vagy mangó) ananász
- ízlés szerint maradék sült hús
Elkészítés
A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a tejet és a vizet, csorgatjuk az olajat, majd rámorzsoljuk az élesztőt. Egy könnyű, sima tésztát dagasztunk.
Letakarjuk és 30-40 percig kelesztjük. A megkelt tésztát 10 egyforma darabba osztjuk, egyesével gömbölyítjük. Letakarjuk, és további 10 percig pihentetjük.
Míg pihennek, elkészítjük a formát, amin sütni fogjuk. Papírtörlő-gurigákat elfelezünk, majd ollóval mindet háromnegyedéig felhasítjuk, az elvágott részt összecsúsztatjuk, azaz egy tölcsért készítünk. Mindet betekerjük egy-egy darab sütőpapírba.
A tésztagombócokat egyesével fél centi vastagra sodorjuk, és az előkészített tölcsérekre tekerjük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tölcséreket lepermetezzük vízzel, megszórjuk szezám- vagy lenmaggal, megint lepermetezzük, és a forró sütőbe toljuk. 20 perc alatt pirosra sütjük. Míg sülnek, elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat apró kockára vágjuk, és elkeverjük a majonézzel. A kisült tölcsérekből óvatosan kihúzzuk a formát, langyosra hűtjük, és megtöltjük a töltelékkel.
Töltött bagett
Hozzávalók:
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 0,5 dl tej
- 2 dl víz
- 2 dkg (friss) élesztő
- 2 evőkanál ( elhagyható) burgonyapehely
- 40 dkg kenyérliszt
A töltelék:
- 2 evőkanál liszt
- ízlés szerint maradék sült hús
- pár darab főtt tojás
- alma
- reszelt sajt
- ízlés szerint zöldborsó
- 2 evőkanál vaj
- petrezselyemzöld
- sárgarépa
- 2 dl tej
- csemege uborka
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejet és a vizet, az olajat, majd rámorzsoljuk a friss élesztőt is.
Egy könnyű, szép sima, fényes felületű tésztát dagasztunk. Tálba tesszük, letakarjuk és 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, és három egyforma darabba osztjuk. Egyesével gömbölyítjük, és ismét letakarva további 10-15 percig pihentetjük a cipókat. Végül egyesével megsodorjuk őket, és bagettsütő formába vagy sütőpapíros tepsire fektetjük. Letakarjuk, és ismét kb. 30 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 220 fokra. A bagetteket egy éles késsel vagy pengével hosszanti irányban bemetsszük, és gőzös sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.
Melegszendvics kenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
- pár csipet só
- 1 db kaliforniai paprika
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 cm póréhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 csokor petrezselyem
- 1-2 szál kakukkfű
- ízlés szerint bors
- 10 dkg bacon
- 2 evőkanál tejföl
- tetszés szerint maradék sült hús
Kenés:
- 5 dkg (olvasztott) vaj
Elkészítés
Egyszerű pizzatésztát készítünk. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a vizet és az olajat, morzsoljuk az élesztőt. Könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk.
Kelesztőtálba tesszük és 35-40 percig kelni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a felaprított pórét és a kisebb kockára vágott kaliforniai paprikát. A bacont is csíkokra vágjuk, és a hagymás keverékhez adjuk. Kevergetve kissé megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csíkokra vágott sült vagy főtt húst, tovább kevergetjük. Sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel megszórjuk. Végül hozzáadjuk a két evőkanál tejfölt és a reszelt sajtokat is. A tölteléket langyosra hűtjük.
A közben megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle. Egy pizzavágóval akkora négyzetekre vágjuk, amekkora a formánk szélessége. Minden tésztadarabra teszünk egy-egy kanál tölteléket, majd a négyzeteket háromszögekre félbehajtjuk.
Kivajazunk egy doboz formát ( 30 cm x 11 cm x 7 cm), amiben sütni fogjuk. Keskenyebb végére állítjuk, és a töltelékkel megtöltött tésztát beletesszük. Vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd rátesszük a következő töltött háromszöget is. Megint vajazzuk, és megint teszünk rá egy tésztát. Addig folytatjuk, míg a dobozformánk megtelik. Óvatosan a talpára fordítjuk, a tészta tetejére kenjük a maradék vajat, és megszórjuk szezámmaggal.
25-30 percig kelesztjük, ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra. Kb. 45 perc alatt sül pirosra. Langyosan tálaljuk.