Nem állítom, hogy a legolcsóbb alapanyag, de azt se mondanám, hogy mélyen a zsebünkbe kell ahhoz nyúlnunk, hogy kipróbáljuk ezt a kicsit furcsa, kicsit bumfordi zöldségfélét. Szerencsére már egyre több helyen kapható, így ha az utunkba akad, legyünk bátrak, és tegyünk vele egy próbát. A hála biztosan nem marad majd el, és hát valljuk be, kinek ne esne jól egy kis őszinte vállveregetés?
Joghurtos-narancsos édesburgonyaleves
Hozzávalók 2-3 főre:
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál pisztácia
- ízlés szerint chilipor
- fél kiskanál őrölt római kömény
- 7 dl alaplé
- 1 dl natúr joghurt
- 2 cm reszelt gyömbér
- fél db narancs
- ízlés szerint (friss) koriander
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- pár csipet bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 60 dkg édesburgonya
Elkészítés
A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt hájával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom.
Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sültkrumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszútávon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban való sütést és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb!
Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sültkrumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszútávon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban való sütést és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb!
Fűszeres, sült édesburgonya avokádókrémmel 2 főre
Hozzávalók:
- 1 tk. só
- 1 db avokádó
- fél tk. currypor
- 1 ek. natúr joghurt
- pár csepp citrom leve
- negyed tk. fűszerpaprika
- 2 ek. olívaolaj
- 1 kiscsokor petrezselyemzöld
- ízlés szerint bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 60-70 dkg édesburgonya
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra.
Az olajat és a főszereket egy keverőtálban keverjük össze. A hasábokra vágott burgonyát tegyük egy nejlonzacskóba, borítsuk rá a fűszeres olajat, és óvatosan rázzuk össze. Így egyenletesen bevonjuk a burgonyákat.
Borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ne fedjék egymást, inkább két körben süssük), és kb. 25 perc alatt süssük készre. Egyszer-kétszer rázzuk meg sütés közben, hogy minden oldalán egyenletesen piruljon.
Közben az avokádót magozzuk ki, kockázzuk fel. Tegyük keverőtálba, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, joghurtot, és keverjük össze. Ideális kísérője a sült édesburgonyának.
Ha tanácstalanul állunk a zöldségesnél az édesburgonya fölött, ne habozzunk. Vegyünk belőle egy kilónyit, tegyünk mellé egy nagyobb fej vöröshagymát és pipáljuk ki az aznapi legutálatosabb kérdésre a választ! Mit főzzek vacsorára? Hát édesburgonya-főzeléket, mi mást! Fél óra alatt elkészül, nem igényel semmilyen extra hozzávalót, és ami még fontos, hogy abszolút szezonális, igazi télesti fogás.
Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel
Hozzávalók:
- pár csipet só
- fél kk. őrölt kömény
- 1 ek. vaj
- 3 ek. olívaolaj
- 8 dl alaplé
- 1 tk. currypor
- pár csepp citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kg édesburgonya
Zeller:
- csipet só
- 1 ek. vaj
- 1 ek. olívaolaj
- 3 zellerszár
- 1 tk. rozmaring
- pár csepp citrom leve
- 1 csipet chilipehely
Elkészítés
A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezem, beleforgatom a burgonyát majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzöm. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel, és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit és 4-5 perc alatt süssük illatosra, „pirosra\”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.