Gasztro

Próbáltad már? Főzzünk édesburgonyával!

Az íze a sütőtökére hasonlít, kinézete pedig egy középkori fegyveré. Az ára ugyan nem a legbarátibb, de az ünnepi asztalra akár fel is férhet.

Nem állítom, hogy a legolcsóbb alapanyag, de azt se mondanám, hogy mélyen a zsebünkbe kell ahhoz nyúlnunk, hogy kipróbáljuk ezt a kicsit furcsa, kicsit bumfordi zöldségfélét. Szerencsére már egyre több helyen kapható, így ha az utunkba akad, legyünk bátrak, és tegyünk vele egy próbát. A hála biztosan nem marad majd el, és hát valljuk be, kinek ne esne jól egy kis őszinte vállveregetés? 

Joghurtos-narancsos édesburgonyaleves

Hozzávalók 2-3 főre:

  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál pisztácia
  • ízlés szerint chilipor
  • fél kiskanál őrölt római kömény
  • 7 dl alaplé
  • 1 dl natúr joghurt
  • 2 cm reszelt gyömbér
  • fél db narancs
  • ízlés szerint (friss) koriander
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • pár csipet bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg édesburgonya
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem a köménnyel, ráborítom a burgonyát majd 1-2 percig kevergetve tovább pirítom. Hozzáöntöm az alaplevet, sózom, borsozom majd fedő alatt 12-14 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt megpirítom a pisztáciát vagy bármilyen más magot és durvára aprítom. A megfőtt levesalapot botmixerrel pürésítem, majd a narancs levével, reszelt hájával és a kikevert joghurttal dúsítom. Forralásig melegítem, ha kell sózom, borsozom és friss korianderrel, pirított magvakkal tálalom. 

Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sültkrumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszútávon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban való sütést és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb! 

 

Ha valaki, akkor sajnos én tudom, hogy milyen nehéz azoknak, akik szenvedélyesen imádják a sültkrumplit. Bármikor, bármennyit! Ez a szomorú igazság! Tény, hogy hosszútávon ez nem túl kifizetődő, így muszáj voltam kompromisszumot kötni és feláldozni magamat az egészségesebb krumplik oltárán. Elhagytam a bő olajban való sütést és a rendszerességet is a minimumra redukáltam. Így lett ez a krumpli is egyszerűbb, olcsóbb, egészségesebb! 

 

Fűszeres, sült édesburgonya avokádókrémmel 2 főre

Hozzávalók:

  • 1 tk. só
  • 1 db avokádó
  • fél tk. currypor
  • 1 ek. natúr joghurt
  • pár csepp citrom leve
  • negyed tk. fűszerpaprika
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 kiscsokor petrezselyemzöld
  • ízlés szerint bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 60-70 dkg édesburgonya
Kategóriaebéd
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 220-230 fokra.

Az olajat és a főszereket egy keverőtálban keverjük össze. A hasábokra vágott burgonyát tegyük egy nejlonzacskóba, borítsuk rá a fűszeres olajat, és óvatosan rázzuk össze. Így egyenletesen bevonjuk a burgonyákat.

Borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire (ne fedjék egymást, inkább két körben süssük), és kb. 25 perc alatt süssük készre. Egyszer-kétszer rázzuk meg sütés közben, hogy minden oldalán egyenletesen piruljon.

Közben az avokádót magozzuk ki, kockázzuk fel. Tegyük keverőtálba, facsarjuk rá a citromlevet, reszeljük rá a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az aprított petrezselymet, joghurtot, és keverjük össze. Ideális kísérője a sült édesburgonyának.

Ha tanácstalanul állunk a zöldségesnél az édesburgonya fölött, ne habozzunk. Vegyünk belőle egy kilónyit, tegyünk mellé egy nagyobb fej vöröshagymát és pipáljuk ki az aznapi legutálatosabb kérdésre a választ! Mit főzzek vacsorára? Hát édesburgonya-főzeléket, mi mást! Fél óra alatt elkészül, nem igényel semmilyen extra hozzávalót, és ami még fontos, hogy abszolút szezonális, igazi télesti fogás. 

 

Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos szárzellerrel

Hozzávalók:

  • pár csipet só
  • fél kk. őrölt kömény
  • 1 ek. vaj
  • 3 ek. olívaolaj
  • 8 dl alaplé
  • 1 tk. currypor
  • pár csepp citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kg édesburgonya

Zeller:

  • csipet só
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 3 zellerszár
  • 1 tk. rozmaring
  • pár csepp citrom leve
  • 1 csipet chilipehely
Kategóriaegytálétel
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A felaprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, curryvel, köménnyel fűszerezem, beleforgatom a burgonyát majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és 12-14 perc alatt fedő alatt megfőzöm. Közben ellenőrizzük, hogy nehogy túlfőzzük, maradjon kicsit harapható. Amíg fő, a zellerszárakat karikázzuk fel, és egy serpenyőben olvasztott vajon és olajon kezdjük el pirítani. Finoman sózzuk, adjuk hozzá a rozmaringot, csilit és 4-5 perc alatt süssük illatosra, „pirosra\”. A főzelékből egy merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél deci vizet, és pürésítsük. Öntsük vissza az alaphoz, keverjük el, és forralásig melegítsük. Kóstoljuk, ha kell sózzuk, borsozzuk, és a zellerrel tálaljuk.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top