nlc.hu
Gasztro
Diós “pulykabeigli” spenótos burgonyapürével és házi vörösáfonya-lekvárral

Diós “pulykabeigli” spenótos burgonyapürével és házi vörösáfonya-lekvárral

Tóth Ditta receptje

Diós „pulykabeigli” spenótos burgonyapürével és házi vörösáfonya-lekvárral

Hozzávalók 2 személyre:

  • pár csipet só
  • 1 csomag bacon
  • 50 dkg pulykamell
  • pár csipet bors
  • 10 dkg darált dió
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • 70 g krémsajt

Spenótos krumplipüré:

  • pár csipet só
  • 1 dl tej
  • kikenéshez olívaolaj
  • 5-6 db burgonya
  • 1 marék spenótlevél
  • 1 dl főzőtejszín
  • 50 g margarin

Öntet:

  • ízlés szerint vörös áfonyalekvár
Kategóriavacsora
Elkészítési idő70 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A pulykamellet kettévágjuk hosszában és kiterítjük. Kiklopfoljuk és sóval megszórjuk mindkét oldalát. A diós töltelékhez ledaráljuk a diót, majd hozzáadjuk a krémsajtot és annyi főzőtejszínt, hogy krémszerű állagot kapjunk, sózzuk, borsozzuk. Nem szabad folyósnak lennie.

A töltelékkel egyenletesen megkenjük a két kiterített pulykamellet. Majd szorosan feltekerjük, így a kinézete a bejglihez hasonlít. Az így kapott tekercsek minden oldalát serpenyőben magas tűzön gyorsan megpirítjuk, hogy az ízek benn maradjanak. Ezután a tekercseket baconnal körbetekerjük, majd 180 fokos sütőbe rakjuk 20-30 percre. A tekercseket akár madzaggal összeköthetjük vagy húskarikával összefoghatjuk.

Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. A burgonyákat kockákra vágjuk, sós vízben puhára megfőzzük. A krumplinyomóval összenyomjuk, sózzuk, hozzáadjuk a margarint, tejet és annyi tejszínt, hogy krémes, lágy állagot kapjunk. Apróra vágjuk a friss spenótot és hozzákeverjük. Ha fagyasztott spenót van otthon, kiolvasztjuk és hozzákeverjük. Egy botmixerrel még krémesebbé tehetjük a pürét. Ha picit kihűlt a püré, akkor a karácsonyfa alakú formát elővesszük, kiolajozzuk, hogy ne ragadjon bele, majd telerakjuk pürével, és óvatosan kifordítjuk belőle, hogy a forma megmaradjon. A kis karácsonyfákat a sütőben meg lehet pirítani 10-15 perc alatt 180 fokon.

Tálaláskor a hús és a püré mellé elővesszük a házilag elkészített vörösáfonya-lekvárt, így még ízletesebb lesz az étel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top