Diós „pulykabeigli” spenótos burgonyapürével és házi vörösáfonya-lekvárral
Hozzávalók 2 személyre:
- pár csipet só
- 1 csomag bacon
- 50 dkg pulykamell
- pár csipet bors
- 10 dkg darált dió
- 0,5 dl főzőtejszín
- 70 g krémsajt
Spenótos krumplipüré:
- pár csipet só
- 1 dl tej
- kikenéshez olívaolaj
- 5-6 db burgonya
- 1 marék spenótlevél
- 1 dl főzőtejszín
- 50 g margarin
Öntet:
- ízlés szerint vörös áfonyalekvár
Elkészítés
A pulykamellet kettévágjuk hosszában és kiterítjük. Kiklopfoljuk és sóval megszórjuk mindkét oldalát. A diós töltelékhez ledaráljuk a diót, majd hozzáadjuk a krémsajtot és annyi főzőtejszínt, hogy krémszerű állagot kapjunk, sózzuk, borsozzuk. Nem szabad folyósnak lennie.
A töltelékkel egyenletesen megkenjük a két kiterített pulykamellet. Majd szorosan feltekerjük, így a kinézete a bejglihez hasonlít. Az így kapott tekercsek minden oldalát serpenyőben magas tűzön gyorsan megpirítjuk, hogy az ízek benn maradjanak. Ezután a tekercseket baconnal körbetekerjük, majd 180 fokos sütőbe rakjuk 20-30 percre. A tekercseket akár madzaggal összeköthetjük vagy húskarikával összefoghatjuk.
Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. A burgonyákat kockákra vágjuk, sós vízben puhára megfőzzük. A krumplinyomóval összenyomjuk, sózzuk, hozzáadjuk a margarint, tejet és annyi tejszínt, hogy krémes, lágy állagot kapjunk. Apróra vágjuk a friss spenótot és hozzákeverjük. Ha fagyasztott spenót van otthon, kiolvasztjuk és hozzákeverjük. Egy botmixerrel még krémesebbé tehetjük a pürét. Ha picit kihűlt a püré, akkor a karácsonyfa alakú formát elővesszük, kiolajozzuk, hogy ne ragadjon bele, majd telerakjuk pürével, és óvatosan kifordítjuk belőle, hogy a forma megmaradjon. A kis karácsonyfákat a sütőben meg lehet pirítani 10-15 perc alatt 180 fokon.
Tálaláskor a hús és a püré mellé elővesszük a házilag elkészített vörösáfonya-lekvárt, így még ízletesebb lesz az étel.