Fehérboros töltött szőlőlevél
Hozzávalók:
- 1 db tojás
- 1 üveg sós lében eltett szőlőlevél
- 20 dkg füstölt pulykahús
- 75 dkg darált pulykahús
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 csokor (opcionális) kapor
- 1 dl rizs
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- főzéshez víz
- pár csipet bors
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 szál csombor
Elkészítés
A sós levet leöntjük és a szőlőleveleket vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A darált húst a tojással, rizzsel, zúzott fokhagymával és egy fej apróra vágott vöröshagymával, borssal összegyúrjuk. A letörölgetett szőlőleveleket kiterítjük, és szépen elosztjuk rajta a húsos masszát.
Fontos, hogy minden levélbe egyforma adag töltelék jusson. A leveleket alulról felfelé kezdjük el tekerni, hajtsuk be a két oldalát és a legvégén hajtsuk le a tetejét. Az eltett szőlőlevél esetében használjunk dupla levelet. Ha magától nem állna össze, akkor hústűvel szúrjuk át.
A másik fej vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockára és a felmelegített olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a pirospaprikát, és húzzuk félre a tűzhelyről, nehogy a paprika megkeseredjen. Tegyük bele a töltött szőlőbatyukat, öntsük fel annyi vízzel és borral, amennyi ellepi.
A főzővízbe tegyük be a füstölt húst és fűszerezzük csomborral. Forrás után takaréklángon főzzük egy órán keresztül. Köretnek főtt vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk, tejfölt és péksüteményt is kínálhatunk hozzá, illetve ízlés szerint apróra vágott, friss kaporral is ízesíthetjük.