Marcipánnal töltött, aszalt szilvás bejgli
Hozzávalók 8 személyre:
- 25 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál tejföl
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
Töltelék:
- 25 dkg marcipánmassza
- 15 dkg aszalt szilva
- 1 dl szilva pálinka
- 10 dkg cukrozott darált mandula
Kenés:
- 1 db, elkeverve kevés tejjel tojássárgája
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés
A tésztához az élesztőt a tejben, egy csipet cukorral felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom. Nem hagyom kelni, rögtön kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagra.
A töltelékhez az aszalt szilvát előző nap beáztatom a szilvapálinkába, majd ezt a felhasználáskor lecsöpögtetem. A szilvák belsejét megtöltöm marcipánmasszával. A kinyújtott tésztát meghintem enyhén cukrozott darált mandulával, majd elrendezem rajta egyenletesen a töltött szilvákat és feltekerem (közben egy kissé óvatosan megnyomkodom, hogy ne dudorodjanak nagyon a szilvaszemek), egy sávot szabadon hagyok, hogy amikor feltekerem, akkor ez legyen a bejgli talpa. Enyhén kivajazott sütőformába fektetem. A tejjel elkevert tojássárgájával megkenem, először hosszanti irányba, 30 perc eltelte után keresztirányban is lekenem, majd fél órára hűtőbe teszem, pihentetem. Majd megkenem a tojásfehérjével. Ettől lesz szép márványos és fényes a bejgli. Sütés előtt hurkapálcával vagy kötőtűvel koppanásig megszurkálom, hogy a süléskor keletkező gőz szabadon távozni tudjon. Előmelegített sütőbe teszem, 180 fokon 25-30 perc alatt, aranybarnára sütöm.