
Pezsgős rizottó
Hozzávalók:
- 2-3 csipet só
- 1 db vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 dkg vaj
- 1-2 csipet őrölt bors
- 10-12 db gomba
- 1 bögre rizs
- 2-3 bögre alaplé
- 1,5 dl pezsgő



Elkészítés
Vízzel öblítsük át a rizst. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és pároljuk meg rajta a felaprított hagymát és a gombaszeleteket. Adjuk hozzá a rizst, keverjük át, pirítsuk, majd öntsük fel a pezsgővel. Nagyjából két-három perc forralás után öntsünk hozzá fél pohár alaplevet (vagy vizet). Hagyjuk, hogy a rizs magába szívja, ekkor öntsünk hozzá megint fél bögre leves-alaplét. Így, apránként adagolva keverjük hozzá a levest és főzzük puhára a rizst. Szórjuk meg petrezselyemmel és reszelt sajttal.
Karaj pezsgőmártásban
Hozzávalók:
- 1 csokor petrezselyem
- 2 dk vaj
- 1 dl tejszín
- 1 csipet oregánó
- 1 kiskanál méz
- 1kiskanál mustár
- 1 dl pezsgő
- 4 szelet sertéskaraj



Elkészítés
A hússzeleteket klopfoljuk ki. Sózzuk, borsozzuk és a felforrósított vajon süssük pirosra mindkét oldalán. Tartsuk melegen, amíg a szószt elkészítjük. A pezsgőt öntsük egy serpenyőbe és forraljuk be a felére. Adjuk hozzá a tejszínt, keverjük el benne a mustárt, és a mézet. Forraljuk össze, hintsük meg petrezselyemmel, oregánóval. Tegyük a szószba a húst, és burgonyával tálalhatjuk.
Pezsgős sütinyalóka (cake pop)
Piskóta:
- 12 dkg liszt
- 3 db tojás
- 10 dkg porcukor
- 1 dl pezsgő
- ételfesték
Pezsgős vajkrém:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg krémsajt
- 4-5 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál pezsgő
- ételfesték
Máz:
- 1-2 kanál olaj
- 20 dkg fehér csokoládé
- ízlés szerint díszítő cukor
- hurka pálcika



Elkészítés
A tojásfehérjéket a fele cukorral verjük fel kemény habbá. A cukor másik felét adjuk a tojássárgákhoz. Keverjük hozzá a lisztet és a pezsgőt, majd lazán forgassuk bele a tojáshabot. Cseppentsünk bele az ételszínezőből. Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe (20 x 20 centis) és 20 perc alatt süssük készre. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük össze a puha vajat a krémsajttal és édesítsük – ízlés szerint – néhány kanál porcukorral. Lazítsunk az állagán egy vagy két kanál pezsgővel. Ehhez is keverjünk néhány csepp ételszínezéket.
Kezünkkel morzsoljuk szét a piskótát, és gyúrjuk össze a pezsgős vajkrémmel. Egy órára pihentessük a hűtőben, majd formázzunk a masszából kisebb golyókat. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokoládét. Ha hozzákeverünk egy kanál olajat, szebben olvad. Színesítsük ételfestékkel!
A golyókat forgassuk meg a csokiban, majd szúrjuk fel pálcikákra. Jobban megmarad a pálcikán a golyó, ha a pálcika végét is megmártjuk a csokiba. Dekoráljuk ízlés szerint szórócukorral, csoki- vagy kókuszreszelékkel stb.