Miért szeretjük, mit kell tudni róla?
A vörös lencsét többek között a következő tulajdonságaiért szeretjük:
- Nem kell beáztatni és gyorsan megfő.
- Könnyebb emészteni, mint más hüvelyeseket.
- A gázképző tulajdonságát tovább enyhíthetjük fűszerezéssel – jöjjön a római kömény, kurkuma, csili vagy a curry.
- Növeli az immunitást.
- Magas folsavtartalma van.
- Magas a magnéziumtartama, mely az idegrendszer és a szívműködést segíti. Fontos tudni, hogy ennek felszívódásához C-vitamin tartalmú ételeket kell mellé fogyasztani (saláta, paprika, paradicsom stb.).
- Melegítő hatású.
Íme néhány mód, hogyan kerülhet a tányérunkra a lencse. Merthogy a recept működik a hagyományos lencsével is. Meg zölddel is.
Vöröslencse-fasírt fokhagymás joghurttal
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 db tojás
- ízlés szerint bors
- fél csokor petrezselyemzöld
- 15 dkg vörös lencse
- 1 evőkanál zabpehely
- 10 dkg főtt rizs
Mártogatós:
- pár csipet só
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál citrom leve
- 0,5 l natúr joghurt
Elkészítés
A vörös lencsét annyi vízben, hogy ellepje, megfőzzük. Amikor puha, leöntjük róla a maradék vizet és leturmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a főtt rizst, a tojást, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet. Szilikonos minimuffinsütő mélyedéseiben elosztjuk a masszát, és 180 fokon 35-40 percig sütjük. A mártogatós elkészítése nem ördöngösség: a joghurtba reszeljük a fokhagymát, majd sózzuk, citromlével ízesítjük.
Farfalle citromos-petrezselymes vöröslencse-szósszal
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 1 csokor petrezselyem
- ízlés szerint őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg vörös lencse
- 1 db citrom leve
- 1 csokor újhagyma
- 40 dkg farfalle
Elkészítés
A vörös lencsét annyi vízben, hogy elfedje, megfőzzük. A hagymát megmossuk, apróra vágjuk, majd az olajon megfonnyasztjuk, hozzáfacsarjuk a citrom levét, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a vörös lencsét, sózzuk, borsozzuk, és apróra vágott petrezselymet adunk hozzá.
Quiche zöldségekkel és vörös lencsével
Tészta:
- 20 dkg liszt
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 4-5 evőkanál víz
Töltelék:
- pár csipet só
- 30 dkg vörös lencse
- 3 fej gomba
- 8 dkg parmezán
- 2 dl tejszín
- csipet őrölt bors
- 3 evőkanál olaj
- 10 dkg bacon
- 1 db vöröshagyma
- 2 db tojás
- 1 db édeskömény
Elkészítés
A tészta:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, és a vízzel összeállítjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk és 30 percet hűtjük.
A töltelék:
A vörös lencsét annyi vízben, amennyi ellepi, fogkeményre főzzük, leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk, a gombát felkockázzuk, az édesköményt felcsíkozzuk. Egy serpenyőt felmelegítünk, majd beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, megfonnyasztjuk benne. Ezt követően hozzáadjuk egyszerre a gombát és az édesköményt és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, végül hozzákeverjük a vörös lencsét. Belereszeljük a parmezánt. A tejszínhez adjuk a felvert tojásokat, majd belekeverjük a zöldségeket. A tésztát kinyújtjuk és a formába simítjuk. A kilógó részeit levágjuk. Megböködjük, majd beleöntjük a masszát és 40-45 percig 200 fokon sütjük. A szalonnát közben megpirítjuk és a tálaláskor a quiche-re szórjuk.