Au gratin, avagy csőben sütés azt jelenti, hogy az étel készítése a sütőben fejeződik be azzal, hogy összesütjük, megpirítjuk a felső rétegét. A gratinírozáshoz sok esetben tejszínes, tejes mártást (például: besamelt) készítünk, ezzel keverjük össze az alapanyagokat és így sütjük készre, de van olyan eset is, amikor a már előkészített alapanyagokat csupán sajttal szórjuk meg és készre sütjük. Szinte bármit lehet csőben sütni: zöldségeket, húsokat, tésztaféléket. A sajt lehet markáns (parmezán) vagy kevésbé jellegzetes ízű is, az a lényeg, hogy könnyen olvadó sajtfélét válasszunk. Ha kicsit könnyítenénk a mártáson, akkor ne besamelt készítsünk, hanem hígítsuk a tejszínt tejjel, és ezzel keverjük el a tojást és a sajtot.
Bolognai csőben sütve
1. hozzávaló kategória neve:
- 2-3 csipet só
- 80 dkg paradicsomkonzerv
- 20 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált marhahús
- 10 dkg parmezán
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 5 evőkanál tejszín
- 1-2 csipet őrölt bors
- 5 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db vöröshagyma
- 40 dkg spagettitészta
Elkészítés
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a darált húst és kifehérítjük, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a fűszereket, és 20 percig főzzük. A spagettit kifőzzük, majd összekeverjük a szósszal. Hozzáadunk 5 ek. tejszínt, kerámiatálba simítjuk. Végül a tetejére reszeljük a parmezánt, és 180 fokon pirosra sütjük.
Cukkini-burgonya gratin
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- csipet őrölt bors
- 3 dl tejszín
- 4 db burgonya
- 1 csipet szerecsendió
- 10 dkg füstölt sajt
- 2 db salátacukkini
Elkészítés
A cukkinit és a burgonyát megmossuk, majd nagyon vékonyra gyaluljuk, vagy késsel vékonyra karikázzuk. A tejszínt elkeverjük reszelt fokhagymával, a sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt sajttal. Egy kerámiaformát kivajazunk, majd a burgonyát és a cukkinit felváltva a formába fektetjük. Az ízesített tejszínnel felöntjük és 180 fokon pirosra sütjük.
Halgratin spenóttal
Hozzávalók:
- pár csipet só
- 50 dkg spenótlevél
- 1 csipet szerecsendió
- 6 db burgonya
- 80 g parmezán
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás tojás
- 50 dkg halfilé
Elkészítés
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, vékonyan felkarikázzuk. A spenótot felengedjük. A tejet a felvert tojással elkeverjük, majd fűszerezzük, és belekeverjük a reszelt sajt felét. A halat megmossuk, leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. Egy kerek kerámiatálat kivajazunk, az aljára fektetjük átlapolva a burgonyakarikákat. Ezen elosztjuk a spenótot, majd a közepére helyezzük a halat. Felöntjük a szósszal, majd a maradék sajtot a halra szórjuk, és 180 fokon 20-30 perc alatt pirosra sütjük.